Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ


Όπως οι περισσότεροι ασφαλώς έχουμε πληροφορηθεί, εδώ και μερικά χρόνια έχει εμφανιστεί η ασθένεια των φοινικόδεντρων, που έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι και η οποία ασθένεια έχει λάβει, δυστυχώς, επιδημικές διαστάσεις.

 Το έντομο με την επιστημονική ονομασία κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος 
(Rhynchophorus ferrugineus) καταστρέφει τα φοινικόδεντρα και η αντιμετώπισή του έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα εξαιρετικά  δύσκολη. 

Το κόκκινο σκαθάρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από χρόνια στην Κρήτη, όπου απειλεί το περίφημο φοινικόδασος στο Βάι, και στη συνέχεια προσέβαλε φοινικόδεντρα σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
 Ειδικά στη Ρόδο το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεδομένου ότι στο νησί υπάρχουν χιλιάδες φοινικοειδή, πολλά από τα οποία έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό.

 Έχει διαπιστωθεί ότι το έντομο αυτό εντοπίστηκε αρχικά στην Αίγυπτο και έφτασε και στην Ελλάδα από τα εισαγόμενα φοινικόδεντρα για καλλωπιστικούς σκοπούς κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος. 

Το σκαθάρι εισχωρεί από την κορυφή του δένδρου εκεί όπου ξεπροβάλλουν τα νέα φύλλα,ή εισχωρεί από τομές ,οπές από κατεστραμένα τμήματα του κορμού ή άλλες αλλοιώσεις λόγω ηλικίας ή άλλων λόγων στο υπέργειο μέρος του φυτού.
Μόλις εισχωρήσει στο εσωτερικό του φυτού τότε  το θηλυκό γεννάει περίπου 300 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται σε 3-5 μέρες σε κάμπιες και φανταστείτε τον αριθμό τους στις επόμενες γενιές όταν τα θηλυκά ωοτοκήσουν.
Όλα αυτά μ΄ ένα μόνο γονιμοποιημένο θηλυκό. Και μόνο όταν αρχίσει να σαπίζει το φοινικόδεντρο φαίνεται ότι έχει προσβληθεί από την ασθένεια.
Παρά δε τις εντατικές προσπάθειες των γεωπόνων, το πρόβλημα δυστυχώς δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.

Οι τελευταίες ειδήσεις για το μέγεθος και το εύρος της προσβολής από το σκαθάρι Rynchophorus ferrugineus, προξένησαν στους ειδικούς μεγάλη ανησυχία σχετικά με  την τύχη και πιθανή καταστροφή κατ΄αρχήν των φοινίκων, αλλά και γενικά των φοινικοειδών που αναπτύχθηκαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας και της ιστορίας παλαιών περιοχών της πρωτεύουσας , αφού πολλές φορές αποτελούν κεντρικό διακοσμητικό κομμάτι πλατειών, δρόμων, δημοσίων κτιρίων αλλά και κατοικιών για δεκαετίες.
Το φονικό κόκκινο σκαθάρι αφήνει στο πέρασμά του την καταστροφή ακόμη και προπολεμικών φοινίκων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος της πρωτεύουσας καθώς και άλλων εισαγόμενων καλλωπιστικών φοινικοειδών.

Οι επιστήμονες  από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που παρακολουθούν την αλματώδη εξάπλωση του σκαθαριού, εκτιμούν ότι στα νότια προάστια της Αθήνας έχουν αφανιστεί περισσότεροι από 1.000 φοίνικες, με αποτέλεσμα τα συνεργεία των δήμων να μην προλαβαίνουν να ξεριζώνουν τα φυτά και να τα απομακρύνουν καθώς ο κίνδυνος προσβολής και των υγιών φοινίκων είναι πολύ μεγάλος.
Το σκαθάρι τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μπορεί να μεταφερθεί σε απόσταση έως και 7 χλμ.


Απούσα και πάλι η Πολιτεία
Για άλλη μια  φορά όμως η χώρα μας καθυστέρησε πολύ στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του «ιού», ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε μετά την Ολυμπιάδα λόγω της ανεξέλεγκτης εισαγωγής για καλλωπιστικούς κυρίως λόγους φοινικοειδών από την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της νόσου σε όλη την Ελλάδα και την δημιουργία μιας νέας αγοράς πρόληψης και «θεραπείας» του σκαθαριού γύρω από την οποία έχουν αρχίσει να συνωστίζονται ποικίλα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

 Συγκεκριμένα, οι προμηθευτές φυτοφαρμάκων και αντιπροσώπων ποικίλων τεχνολογιών που υπόσχονται ριζικές λύσεις για την αντιμετώπιση του σκαθαριού, έχουν ενσκύψει πάνω από το πρόβλημα χωρίς όμως πειστικές λύσεις και το κυριότερο με πολύ μεγάλο κόστος.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «κάποιοι συνδεδεμένοι με την εξουσία και τον κορβανά της», επιμένουν σε πανάκριβες και αναποτελεσματικές μεθόδους όπως είναι η κοπή και ταφή που κοστίζει από 500 έως 1.000 ευρώ ανά δένδρο, η έγχυση σκευάσματος με ορούς κόστους 100 ευρώ ανά δένδρο ή η χρήση μικροκυμάτων κόστους 400 ευρώ ανά δένδρο.

Είναι φανερό ότι  κάποιοι έχουν μυριστεί χρήμα  με το τσουβάλι και έχουν αρχίσει να πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για να μοιραστούν τους πόρους που η πολιτεία χρειάζεται να διαθέσει για το «Αμερικανικό» πρότυπο διακόσμησης που έχουν επιλέξει δήμοι, ξενοδόχοι και ιδιώτες. 

Μέχρι όμως να αποφασίσουν  ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος  μάλλον θα είναι πολύ αργά. Ήδη το σκαθάρι έχει εξαφανίσει τον κανάριο φοίνικα. Ελπίδα όλων είναι να μην κολλήσει και τα άλλα είδη φοινικοειδών.


23 σχόλια:

  1. ElenArt,καλημερα να πουμε?Ειχα εναν φοινικα 26 χρονια και τον καμαρωνα ποσο μεγαλος ειχε γινη και ποσο ομορφος!Περσι το καλοκαιρι χαλασε απο το σκαθαρι που τον ειχε χαλαση ολο!Ουτε ειδικα πανακριβα φαρμακα εκαναν τιποτα.Ειχα στεναχωρηθη παρα πολυ!Πολυ ωραια η αναρτηση σου!Περιμενω να γνωριστουμε και απο κοντα!!Φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eλα νυχτοπούλι...κι εμείς φέτος χάσαμε έναν μικρούλι....και βρήκα και το παλιοσκαθάρι που τον έφαγε...το έβγαλα φωτό αλλά είναι κουνημένη. Ευτυχώς έχουμε κι έναν άλλο 25 ετών που είναι γερός ακόμα. Αντε να γνωριστούμε. Προχτές ήλθα και στο Φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΧ Ελένη μου ασθενούμε γενικώς σε αυτόν τον τόπο..
    Καλή Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελένη μου καλημέρα, είχα και γω ένα φοίνικα 20 χρόνων και τον χάσαμε σχεδόν σε ένα μήνα. Φάνηκε σαν να σαπιζε απο το εσωτερικό του. Στεναχωρέθηκα πολύ και φοίνικα δεν ξαναέβαλα.
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένας απλός τρόπος εντοπισμού του σκαθαριού είναι να ακουμπήσετε το αυτί σας επάνω στον κορμό του φοίνικα και θα ακούσετε το σκαθάρι να ροκανίζει στο εσωτερικό του!
    Τώρα, τι μπορούμε να κάνουμε μετά; Άγνωστο και πολλές φορές ατελέσφορο.

    Χαίρεται.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ ΓΕΙΑ ΣΟΥ!
    ΕΙΔΕΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟΣΚΑΘΑΡΙ...ΤΟ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠ. ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ 2004 ΜΕ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΠΑΡ'ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ...ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ...ΞΟΔΕΨΑΝ ΕΚΚΑΤΟΜ....
    ΣΤΗΝ ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΕΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΕΣ; ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΔΕΑ.....ΠΑΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΣΑΣ Ε; ΚΡΙΜΑ..........
    ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλη μια Ελληνική δουλειά του ποδαριού.... Ανεξέλεγκτη εισαγωγή άρρωστων φυτών που αφανίζει και τα υπάρχοντα!!!! Τι να πεις....
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολυ κατατοπιστικη αναρτηση!Γνωριζω το θεμα αλλα οχι ολες αυτες τις λεπτομερειες που μοιραστηκες μαζι μας.
    σε ευχαριστουμε πολυ!
    Πολλα φιλιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και στο Γερακα εχουν αρχισει να εξαφανιζονται και δε γινεται κατι.. Βλεπω αμετρητα σκαθαρια να κυκλοφορουν στο γρασιδι και γυρω απο τους φοινικες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τάνια....έτσι είναι δυστυχώς. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρία μου, όντως είναι μεγάλο κρίμα. Τόσο όμορφα δέντρα, με εξαιρετικά αργή ανάπτυξη και να εξαφανίζονται. Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ζαμπία μου, αύριο κιόλας θα πάω να αφουγκραστώ τους άλλους δύο φοίνικες που έχω να δω αν θ' ακούσω κάτι. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έφη, τις έχω δει κι εγώ τις φοινικοζαρντινιέρες γιατί περνάω κι εγώ συνέχεια από κει. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλία,
    Μισιρλού και
    True love.....
    Τελικά αυτή η ανάρτηση μας γέμισε λύπη νομίζω. Σας φιλώ όλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εχω δει τεράστια δένδρα να τα κόβουν γιατί το σκαθάρι τα κατέστρεψε!! Λυπάσαι πολύ!! Σε φιλώ και σου στέλνω την αγάπη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μάνια, σ΄ευχαριστώ πολύ. Πραγματικά είναι μεγάλο κρίμα...Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. παιδιά υπάρχει λύση!!!!
    μόνο ελάχιστοι σωστοί κ συνειδητοποιημένοι γεωπόνοι γνωρίζουν αυτή την δουλειά...
    ένας ειδικός πάνω στο θέμα φοίνικες κ κόκκινο σκαθάρι είναι ο Ηλίας Φωλιάς κ το τηλ του είναι: 6947255914. Κάνει εξαιρετική δουλειά!!! Μπείτε κ στη ιστοσελίδα του να δείτε δουλειές του...www.iliasfolias.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπαρχει ενας βιολογικος τροπος καταπολεμησης με ενα εχθρον του σκαθαριου που λεγεται εντομοπαθογονο νηματοειδες.Ειναι σκουληκακι του εδαφους που εχει 95 και τοις εκατο επιτυχια .Ψαξτε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα φαρμακα δεν κανουν πολλα πραγματα και στο τελος γυριζουν λογω αλυσσιδας,επανω μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. >>> Ηλίας Φωλιάς κ το τηλ του είναι: 6947255914 >>> Κι εγώ που είδα προβλημα στο φοινικα μου εωαξα στο ιντερνετ, Από μια φίλη μεσα σ αυτό το Blog -πιο πάνω- βρήκα τα στοιχεία του Ηλία. Τον κάλεσα. Ήρθαν τρία άτομα και δουλεψαν πολύ σκληρά (χωρίς να μας γδαρουν στην τιμή). Πολύ καθαρή κι επαγγελματική δουλειά από τον Ηλία, τον Πλάτωνα και την Αγγελική ( ακούει τρελά κ σκοτώνει τα σκαθάρια στον αέρα). Γράφω εδώ επειδή νοιώθω ότι αξίζει να διαφημιζουμε εμείς οι "... παθόντες" αυτούς που κάνουν ενσυνειδητα-λεπτομερειακά και σωστά τη δουλειά τους. Μη διστάσετε να του τηλεφωνήσετε... μόνο για καλό θα είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εγω εχω 14,φοινικες,για την ωρα,μου εχουν καταστραφη 4,ειναι,μεγαλη,κ,ειναι κριμα,σημερα σκοτωσα ενα,αλλα τα ακουω τρωνε μεσα,στην καρδια,απλα περημενω,μηπως,κ,μου αφησουν κανεναν,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή