Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.....


Σήμερα λέω να σας πάω μια μικρή εκδρομούλα σε ένα όμορφο μέρος αλλά κυρίως περιοχή με μεγάλη ιστορία. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σχεδόν τις μέρες μας....
Θα ανεβούμε λοιπόν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου που χαρακτηρίστηκε επίσημα σαν τέτοιος το 1974, καταλαμβάνει (ο πυρήνας του) μια έκταση 7.500 στρεμμάτων και αποτελείται από σειρά υψωμάτων, τα οποία κρύβουν στα βάθη τους μεγάλο πλούτο μεταλλευμάτων.
Παλιότερα ήταν κατάφυτος από πεύκα (Pinus Halepensis) τα οποία δυστυχώς κάηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά του 1985. Ευτυχώς σήμερα το δάσος έχει αρχίσει και αναγεννάται με το δικό του φυσικό τρόπο.

Λίγα λόγια για την ιστορία του τόπου.....
Τρεις είναι οι περιοχές στον κόσμο με τα αρχαιότερα μεταλλευτικά και μεταλλουργικά έργα, στην Ινδία, στο Ρίο-Τίντο της Ισπανίας και στο Λαύριο που είναι και τα σπουδαιότερα, όπως υποστηρίζεται διεθνώς.
Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής είναι γνωστός από το 3000 π.Χ. Στην περιοχή υπήρχαν στην αρχαιότητα τα περισσότερα από τα αρχαία μεταλλεία της Λαυρεωτικής χερσονήσου, απ΄ όπου οι Αθηναίοι έβγαζαν μόλυβδο, σίδηρο και άργυρο, στο ασήμι των μεταλλείων αυτών μάλιστα οφείλει η αρχαία Αθήνα τον πλούτο της.
Υπολογίζεται ότι το μήκος των στοών των μεταλλείων ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα.
Στην αρχαιότητα, όλη η κοιλάδα ήταν ένα δυναμικό εργοτάξιο με εργαστήρια, κατοικίες, ιερά, πλυντήρια και δεξαμενές νερού. Στον χώρο από το 1983 γίνεται ανασκαφή και μπορείτε να δείτε τα εργαστήρια που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Οι υπόγειες στοές του Λαυρίου έγιναν οι ανοιχτοί δρόμοι της δύναμης και του μεγαλείου της Αθήνας. Απ’ το ασήμι του Λαυρίου κατασκευάστηκαν οι 200 τριήρεις (σύμφωνα με την διορατική πρόταση του Θεμιστοκλή) με τις οποίες οι Αθηναίοι, με τους υπόλοιπους Έλληνες συνέτριψαν τον περσικό στόλο στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ, σώζοντας τον ελληνικό πολιτισμό και την οικουμενικής αξίας συνέχειά του.
Ο αργυρώδης τόπος του Λαυρίου αποτέλεσε το έρεισμα του κλασικού θαύματος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ο χρυσός αιώνας του Περικλέους είναι από μια άποψη ο αργυρός αιώνας του Λαυρίου.
Τα μεταλλεία της Λαυρεωτικής λειτούργησαν μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους και μετά εγκαταλείφθηκαν.
Και φτάνουμε στη νεότερη εποχή....
Το 1860 το ελληνικό κράτος ανέθεσε σε έναν μεταλλειολόγο της εποχής τον Α.Κορδέλα να εξετάσει κατά πόσον θα ήταν προσοδοφόρα η εκ νέου εκμετάλλευση των μεταλλείων της περιοχής.
Η έρευνα ήταν θετική, έτσι ανατέθηκε στον Ιταλό μεταλλειολόγο και επιχειρηματία Τζιαν Μπατίστα Σερπιέρη και την εταιρεία του η επεξεργασία των σωρών της σκουριάς και των υπολειμμάτων των αρχαίων εξορύξεων.
Η νέα μεταλλευτική δραστηριότητα αναβάθμισε όλη την περιοχή και ιδιαίτερα την μικρή και ασήμαντη μέχρι τότε πόλη του Λαυρίου.
Για να μην κουράσω, δεν θα ήθελα ν’ αναφερθώ σε όλα εκείνα τα «παρατράγουδα» που έχουν μείνει στην ιστορία σαν «Λαυρεωτικά».
Όποιος όμως ενδιαφέρεται αξίζει να διαβάσει τη σχετική ιστορία.
Οι μεταλλευτικές εργασίες σ’ αυτή την πανάρχαια αργυροφόρο περιοχή σταμάτησαν οριστικά το 1977.

Το Χάος
Μέσα στον Δρυμό, πολύ κοντά στο χωριό Καμάριζα βρίσκεται το Χάος, ένα εντυπωσιακό χάσμα με κάθετα βράχια που θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από την κατάπτωση της οροφής ενός σπηλαίου. Έχει βάθος 55 μέτρα και διάμετρο 120. Η περίφραξή του είναι διάτρητη, ωστόσο αν αποφασίσετε να την περάσετε για να το χαζέψετε από πιο κοντά, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.



 
 










 
 
 
 
 
 Έχω επισκεφθεί την περιοχή άπειρες φορές γιατί είναι πολύ κοντά στο
 εξοχικό μας σπίτι.
Εκτός από τους παρατημένους σωρούς των εξορύξεων και τις  εισόδους των πηγαδιών που χάσκουν εφιαλτικά σε κάθε σχεδόν βήμα.....εξαιρετική εντύπωση κάνουν και οι αρχαίες εγκαταστάσεις των πλυντηρίων των μεταλλευμάτων, άριστα συντηρημένες μέσα σε ένα πανέμορφο,  ειρηνικό τοπίο.
Ρίξτε μια ματιά.....και πέστε μου αν αξίζει μια επίσκεψη.
 



Τέλος, θεωρώ υποχρέωσή μου ν’ αναφέρω ότι  πήρα τις σχετικές πληροφορίες για την σημερινή ανάρτηση από την Βικιπαίδεια αλλά και από ένα δελτίο τύπου του κ.Σπύρου  Αθανασιάδη, δημοτικού  συμβούλου του Δήμου της περιοχής.


17 σχόλια:

  1. ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ. ΤΟ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΕΚΕΙ ΕΝΑΣ ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΧΗΜΙΚΟΣ.
    ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ, ΕΝΩ ΠΕΡΝΩ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ.
    Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η ΜΑΡΙΑΝΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΕΜΑΘΑ ΚΑΙ ΕΓΩ.
    ΘΑ ΠΑΩ ΣΙΓΟΥΡΑ....ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΧΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΑΘΑΡΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ 800 ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ 2004 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ....
    ΣΕ ΖΑΛΙΣΑ;
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαθόλου δε με ζάλισες Έφη μου...δεν ήξερα ότι η Μαριάννα είχε κάνει ανάρτηση για το Χάος. Εμείς μένουμε περίπου 5 χιλ. από κει και πάμε πολύ συχνά. Οι φωτό των πλυντηρίων μεταλλεύματος είναι δικές μου, τις είχα βγάλει πριν 2 χρόνια κι έψαχνα ευκαιρία να τις βάλω. Το σκαθάρι μου έφαγε κι εμένα έναν φοίνικα στον κήπο...το ανακάλυψα και το φωτογράφησα το άτιμο....Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΩΡΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!
    ΜΠΡΑΒΟ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ!!!!
    Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Ρένα μου....είναι και Μ.Εβδομάδα και είπα να σοβαρευτώ λιγουλάκι. Ψάχνω κάνα θέμα πιο επίκαιρο αλλά έχω στερέψει ελαφρώς. Ευτυχώς δουλεύω κάποια εργάκια και μετά το Πάσχα θα έχω δουλειά για ανάρτηση. Τώρα είπαμε.....νηστεία και προσευχή....Καλή Μ.Εβδομάδα να έχουμε όλοι....πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όμορφη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση Ελένη!
    Πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες, τις οποίες αγνοούσα.
    Εύγε σου!

    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α, πουλάκι μου, μην μου πείς ότι είμαστε γειτόνισες ???!!

    Την περασμένη Τετάρτη, μετά από το Σούνιο http://latelierdemarieanne.blogspot.com/2012/04/blog-post.html
    πήγα τα παιδιά στο Λαύριο και από εκεί ανεβήκαμε στο Χάος στο οποίο έχω πάει πολλές φορές αλλά ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει και γι’αυτόν το λόγο είχα κάνει την ανάρτηση πέρυσι. http://latelierdemarieanne.blogspot.com/2011/11/blog-post.html!!!!!

    Καλά έκανες και έγραψες για την ιστορία του Λαυρίου. Πρέπει και οι νέοι να μαθαίνουν. Κι εγώ, γι’αυτό ξενάγησα τους φίλους της κόρης μου σ’αυτά τα μέρη.

    Φιλάκια πολλά και Καλή Ανάσταση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Ζαμπία μου....εεεε...τί να γράψουμε μεγαλοβδομαδιάτικα....σ΄ευχαριστώ πολύ....Καλή Ανάσταση...φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Μαριάννα μου....μάλλον πρέπει να είμαστε γειτόνισσες....εγώ Παλαιά Φώκια....εσύ ???.....Πριν απο λίγο μπήκα στη σελίδα σου και βρήκα τη σχετική ανάρτηση για το Χάος. Πολύ πολύ ωραίες φωτό....εγώ μόνον εκεί στην ακρούλα κάθομαι και βλέπω.....τρέμω να κάνω τον γύρο. Όποιος έρχεται επίσκεψη στο σπίτι μας για ημερήσια εκδρομή και ιδίως αν έχει παιδάκια....μπαίνουμε στ' αυτοκίνητα και πάμε να τους δείξω το Χάος και τα πλυντήρια....είναι η ωραιότερη ατραξιόν της περιοχής μας....Καλή Ανάσταση..φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελενιτσα τι μου κανεις πασχαλιατικα?!
    Απο τη μια δε προλαβαινω να αναπνευσω,και
    απο την αλλη καθομαι να μελετησω το Λαυριωτικο ζητημα!Εκεινο που με εντυπωσιασε ειναι που αναφερεται σαν το πρωτο χρηματιστηρικο σκανδαλο,χωρις υπαρξη χρηματιστηριου,και πως ο Ανδρεας
    Συγγρος που εγω τον γνωριζα σαν εθνικο ευεργετη ειχε προυπαρξει ο μεγαλυτερος καιροσκοπος και κερδοσκοπος
    τραπεζιτης της εποχης του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλέ, τί μάλλον ???? Είμαστε δίπλα και δεν το ξέραμε !!!!!Για να κρατήσουμε λίγο το saspens (πλάκα έχει, χαχαχα) η Παλαιά Φώκαια έχει πολλές περιοχές....πού είσαι ? Γούστο θα έχει να είμαστε στην ίδια γειτονιά, λές και στον ίδιο δρόμο ?? χαχαχα !!!!!
    Ανυπομονώ !!!! Εάν θέλεις, στείλε μου email.
    Φιλάκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφρούλα μου....τελικά σε παρέπεμψα στα Λαυρεωτικά κι επιμορφώθηκες βλέπω. Πάντως, όσον αφορά τον Ανδρέα Συγγρό, πέρα από ευεργέτης υπήρξες σίγουρα και κεφαλαιοκράτης μέ ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κανένας Αφρούλα μου, δεν μπαίνει στο χορό των επιχειρήσεων για την ψυχή της μάνας του.....φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία η εκδρομή σου στην ιστορία!!
    Μπράβο Ελένη να διαβάζουμε, να μαθαίνουμε!
    Καλό Πάσχα με υγεία σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμένα τώρα, μπορείς να μου πεις γιατί αφού είμαστε τόσο πλούσιοι είμαστε φτωχοί και του κλότσου και του μπάτσου από τους Ευρωπαίους; Τόσο πετρέλαιο, τέτοιο υπέδαφος και τέτοια κατάντια;;
    ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;;;
    Αυτό το "γιατί" θα με φάει!!!!!!!!
    Δυστυχώς, δεν έχω επισκεφτεί την περιοχή, αν και γνωρίζω την ιστορία της..... εγώ, βλέπεις, είμαι των νησιών!!!!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Μαντρίνα μου....ευχαριστώ για τις ευχές σου....Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα....φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βρε Φιλία μου.....τί ψάχνεις τώρα....τόσα χρόνια (όσων ετών είμαστε) ένιωσες ποτέ ότι είχαμε πολιτικούς της προκοπής ???....κάτι μωροφιλόδοξοι που μπήκαν στην πολιτική για τον εγωϊσμό τους και την τσέπη τους ήταν όλοι τους....Από πού να τους πιάσεις....από τη σωστή εξωτερική πολιτική ???....είδες κανέναν να πατήσει πόδι...να κάνει σωστές συμμαχίες ...να εκμεταλλευθεί τον φυσικό πλούτο της χώρας....να βάλει τέλος στη διαφθορά ????....Κανένας....όλοι παρτάκηδες και οσφυοκάμπτες....χέστηδες και yesmen είναι...Γι'αυτό μην αναρωτιέσαι.....Κοίτα μόνο να περάσεις ένα όμορφο Πάσχα...φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελένη μου εγώ τώρα διάβασα την ανάρτησή σου για την πόλη μου μια και έλειπα στο χωριό.Σε ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες φωτογραφίες αλλά και για όσα γράφεις.Στο Χάος πάμε κι εμείς συχνά βολτούλα και στην Αγία Βαρβάρα που είναι πιο κάτω στον ίδιο δρόμο πηγαίνοντας προς το Σούνιο.Αλλά υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα που πηγαίνουμε κάποιες φορές για εκκλησιασμό.
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το άρθρο είναι σελιδοδείκτης αξίζει κατά τη γνώμη μου. Αξίζει να αποθηκεύσετε για μελλοντική αναφορά. Είναι συναρπαστικό ανάγνωση με πολλά θετικά σημεία για περισυλλογή. Δεν έχω να συμφωνήσω σχεδόν σε κάθε σημείο που σε αυτό το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή