Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΛΕΜΟΝΑΚΙ....μυρωδάτο



Τί να πω πάλι γι’αυτόν τον ευλογημένο καρπό της ελληνικής γης που μαζί με την ελιά και το αμπέλι αποτελούν το κορυφαίο τρίπτυχο της ελληνικής φύσης (κατά τη γνώμη μου πάντα.....)
Για το λεμόνι λοιπόν θα μιλήσουμε σήμερα και για τους ποικίλους τρόπους χρησιμοποίησής του. Τουλάχιστον όπως έχω μάθει εγώ να το ξεζουμίζω (στην κυριολεξία....).
Οι λεμονιές και τα λεμόνια τους ποτέ δεν έλειπαν από τους κήπους μας. Παρ’όλα αυτά, και όπως λέει και η γνωστή έκφραση «τα λεφτά πάνε στα λεφτά».....έτσι συνέβη και σε μας (όχι όμως με...λεφτά) αλλά με λεμόνια. Κάθε τόσο, όλο και κάποιος φίλος μας κουβαλάει μερικές τσάντες από την παραγωγή του.


Τις προάλλες λοιπόν που κατέφθασε νέο φόρτωμα στο σπίτι, χάρισα τα μισά  και τα άλλα μισά τα περιποιήθηκα ανάλογα.
Κατ’αρχήν έτριψα αρκετά με τον τρίφτη για να πάρω το ξύσμα τους με το υπέροχο άρωμα, που εν συνεχεία μπήκε σε σακουλάκια στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση (γλυκά, σαλάτες κλπ.)



Ακολούθως, τα περισσότερα απ’αυτά τα έστιψα και τα έκανα λεμονάδα με δύο τρόπους. Σύμφωνα με τον πρώτο τρόπο ένωσα τόσα ποτήρια ζάχαρη όσα ποτήρια ήταν και ο χυμός. Πολύ καλό ανακάτεμα για να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά σε γιάλινα μπουκάλια στο ψυγείο. Για να σερβίρουμε βάζουμε ένα μέρος χυμό με τρία μέρη παγωμένο νερό....και στην υγειά μας.....τη δροσιά της να 'χουμε που έλεγα κάποτε κι εγώ το μικρομέγαλο μιμούμενη τη μάνα μου και τις φιλενάδες της.....



Ο δεύτερος τρόπος έχει περισσότερο τζέρτζελο. Φτιάχνουμε πρώτα ένα σιρόπι με νερό και ζάχαρη  και μετά ρίχνουμε μέσα και το χυμό να πάρει μια βράση....οπότε βιταμίνες πάπαλα.....Εγώ προτιμώ τον πρώτο τρόπο διότι τυγχάνω και του...ευκόλου.
Ακολουθεί το υπέροχο γλυκό λεμόνι που το κάνω με ξυσμένα λεμόνια, βρασμένα και ξεπικρισμένα ολόκληρα και μετά κόψιμο σε λεπτές λωρίδες  και βράσιμο με ζάχαρη, ένα ξύλο κανέλλα και νερό. Εννοείται μαζί με το εσωτερικό που μεταβάλλεται όχι σε σιρόπι αλλά σε ένα παχύρρευστο ζελέ. Προσοχή μόνο στο λευκό μέρος της φλούδας γιατί δεν είναι όλα τα λεμόνια από το ίδιο σόϊ και μετά μπορεί να δοκιμάσετε την πίκρα της ζωής σας. Πριν το επιχειρήσετε κάντε πρώτα ένα πείραμα με ένα λεμόνι και μετά προχωρείτε ακάθεκτοι στην επιτυχία.....



Κι εκεί που νομίζετε ότι τέλειωσαν τα βάσανα των πολύπαθων λεμονιών και η νοικοκυρά κρέμασε επιτέλους την ποδιά της....την πατήσατε.
Διότι η καλή νοικοκυρά (που μπορεί να βγάλει ακόμα και από τη μύγα ξύγκι...μπλιαχ) δεν σταματάει στις στιμμένες λεμονόκουπες αλλά  τους επιφυλάσσει  και άλλη μία επεξεργασία αφανισμού.
Κάπου διάβασα τις προάλλες ότι μπορούμε να ψιλοκόψουμε τις ξεζουμισμένες λεμονόκουπες, να τις βάλουμε σε μια μπουκάλα με μεγαλούτσικο στόμιο, να ρίξουμε μέσα ένα λίτρο νερό, ένα φακελλάκι  ξερή μαγιά, μισή κούπα καστανή ζάχαρη (μαύρη έλεγε η συνταγή αλλά εγώ έβαλα καστανή γιατί αυτήν είχα.....και πήγαινε και με τα μαλλιά μου), να το αφήσουμε περίπου 2 εβδομάδες να γίνει η σχετική ζύμωση και στο τέλος, αφού το σουρώσουμε απ’όλο αυτό το scrap, θα έχουμε ένα εξαιρετικό καθαριστικό με χίλιες χρήσεις.


Συγκεκριμένα, ο υδραυλικός δεν θα ξαναματαδεί την πεντάρα μας γιατί θα έχουμε πάντα καθαρές αποχετεύσεις, μια μικρή δόση στο πλυντήριο θα το κάνει αστραφτερό μαζί με τα ρούχα φυσικά, τα τζάμια μας θα γίνουν αόρατα αλλά και τα φυτά μας θα πάρουν τα πάνω τους. Το δοκίμασα και όντως είναι εξαιρετικό και οικολογικό. Κάτι έλεγε και για λοσιόν προσώπου ....αλλά εκεί κώλωσα να σας πω την αλήθεια γιατί δεν ήθελα να διακινδυνεύσω την ομορφάδα μου. Ζητούνται εθελόντριες που μετά θα αμειφθούν....και θα τις γράψει και η ιστορία (και τα ιατρικά χρονικά....)

Τελικά από δυό τεράστιες τσάντες λεμόνια πέταξα μόνο ένα σουρωτήρι κουκουτσάκια.
Εεεεε....δεν μπορεί......κάτι απ’όλα τα παραπάνω θα σας αρέσει να το κάνετε. Μην βλέπετε εμένα που είμαι τρελή και πέρασα όλο το περασμένο Σάββατο στο νεροχύτη.....(απέκτησα όμως υπέροχα κρινοδάκτυλα).
Φιλιά πολλά.

54 σχόλια:

  1. Ελένη, είσαι φοβερή!
    Μπράβο, για όλους τους παραπάνω τρόπους χρήσης που μας κατέγραψες!!!
    Αν και δεν μου αρέσουν τα ξυνά... το ξύσμα για γλυκά στην κατάψυξη το ανακατεύω με ζάχαρη και δεν παγώνει. Τα μεγάλα κουκούτσια τα ρίχνω στις γλάστρες, έχω μερικά φυτά αλλά δεν ξέρω αν θα γίνουν λεμονιές ή αν θελήσουν μπόλιασμα. Μήπως γνωρίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να κοιμηθώ απόψε νωρίς γιατί αύριο έχω άγριο ξύπνημα αλλά για χάρη σας ξενυχτάω πάλι...για να σας προσφέρω τη δροσιά του λεμονιού. Νομίζω ότι τα φυτάρια που βγαίνουν στις γλάστρες σου θα είναι άγρια δηλ. νεραντζιές και σίγουρα θα θέλουν μπόλιασμα. Αλλά δεν αξίζει τον κόπο να περιμένεις να μεγαλώσουν....είναι "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι" που λένε. Θ'αργήσουν να μεγαλώσουν και το μπόλιασμα δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει (οι γεωπόνοι θα με τουφεκίσουν που μπαίνω στα χωράφια τους η αδαής....χα χα χα). Σ'ευχαριστών και σε φιλώ.

      Διαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΕΛΕΝΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΗΖΑΧΑΡΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΣΣΟΡΤΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΑΛΛΙΑ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΝΟΔΑΧΤΥΛΑ...ΧΑΧΑΧΑ...ΕΓΩ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΑ ΤΡΩΩ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ,ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΩ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΤΟΥ,ΣΑΝ ΛΟΣΙΟΝ ΛΕΥΚΑΙΝΕΙ ΑΠΙΘΑΝΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ,ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΑΚΜΗ ,ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΚΛΠ.ΜΥΡΩΔΑΤΗ ΕΥΓΕΥΣΤΗ ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΝΑ ΜΑΣ ΚΕΡΝΟΥΣΕΣ ΚΙΟΛΑΣ...ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ,ΙΩΑΝΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα μου.....μη μου δίνεις και πολλά θάρρητα και σκαρώσω και λοσιόν για τη μούρη μου γιατί εμένα το δέρμα μου είναι ξηρό και θα το μαζεύω από κάτω χα χα χα. Γι'αυτό ζήτησα και εθελόντριες. Όσο για το κέρασμα...το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Με μεγάλη χαρά να συναντηθούμε και να σε κεράσω. Σ'ευχαριστώ πολύ και σου στέλνω φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Κρινοδακτυλένια μου εσύ,πόσα κιλά ζάχαρη να χρησιμοποίησες άραγε για όοοολα αυτά?? χαχαχα!!!
    Το ξύσμα είναι πολύτιμο για τόσες συνταγές, όταν μάλιστα το έχεις έτοιμο! Την δροσιά της λεμονάδας σου να έχεις! Καλοφάγωτο και το υπέροχο γλυκάκι!Αλλά η τελευταία σου 'συνταγή' με 'έστειλε'...φαίνεται καταπληκτικό καθαριστικό!! Θα την εφαρμόσω άμεσα!!! Γιά το πρόσωπο, δεν θα το τολμούσα, αλλά ας μας πούν οι πιο ριψοκίνδυνες που θα το δοκιμάσουν !
    Φιλάκια πολλά και καλό ξημέρωμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριαννάκι μου, έκανα παραγγελία κατ'ευθείαν στο εργοστάσιο. Να μη σου πω και εισαγωγή....χα χα χα. Το γλυκό είναι όντως εξαιρετικό. Κι απ'ότι κατάλαβα δεν προσφέρεσαι για εθελόντρια για τη λοσιόν προσώπου.....έλα βρε να το δοκιμάσουμε παρέα. Το Κέντρο Υγείας Λαυρίου είναι ένα πέταμα. Θα έχουμε και τον Νίκο στο τιμόνι, με αναμμένη μηχανή....χα χα χα. Αυτή τη βδομάδα είμαι πάλι Αθήνα για τις δηλώσεις που να μη σώσουνε.... Φιλιά και θα τα πούμε ελπίζω σύντομα.

      Διαγραφή
  4. Μαριάνναααα....ξέχασα να σε ενημερώσω. Το blog παραπλεύρως στα αγαπημένα μου που λέγεται TAΙLOR SPY είναι των θυγατέρων μου που εντελώς πρόσφατα μάθανε να γαζώνουν και το παίζουν επαγγελματίες μοδίστρες....χα χα χα. Η μία κόβει και ράβει και η άλλη κάνει κοσμήματα. Πάει η μηχανούλα μου και τα υλικά μου που τα χρειάζομαι για τις καλλιτεχνίες μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ το ξέρω....και παρακολουθώ τα κορίτσια σου και τις όμορφες δημιουργίες τους από καιρό, νόμιζα δε ότι ήμουν ήδη γραμμένη στους αναγνώστες τους, αλλά μόλις διορθώθηκε κι αυτό!
      Η δική μου μηχανούλα κάτι έπαθε προχθές, ευτυχώς μόλις είχα τελειώσει ένα ζευγάρι κουρτίνες της κόρης μου...τώρα πρέπει να την πάω για service!

      Διαγραφή
  5. Ax για πιο να πρωτοσχολιάσω!!!Λατρεύω το γλυκό λεμόνι που το κάνω αρκετά συχνά(οταν πετύχω λεμόνια με παχιά φλούδα) τον χυμό λεμονιού (τον άβραστο)κάθε χρόνο και σε ποσότητα, ακριβώς όπως και εσύ!Οταν διάβασα την κοπιαστική αλλά και διασκεδαστική ανάρτηση σου ,άμεσα ταυτίστηκα μαζί σου!!!!Υπέροχες διακοπές μπροστά σε ένα νεροχύτη κάνω και εγώ τους καλοκαιρινούς μήνες!!Εντυπωσιάστηκα με την τελευταία *συνταγή* σου θα την εφαρμόσω με την πρώτη ευκαιρία!!Η διαφορά μας!!! εσύ μόνον τα κουκουτσάκια πέταξες
    , εγώ πάλι 2 σακούλες γεμάτες.Η ομοιότης μας !!την χαρά που εισπράττουμε με τα καλά αποτελέσματα της δουλειάς μας και κάτι άλλο έχουμε την ίδια ημερομηνία γέννησης 25 Ιουλίου εγώ γεννήθηκα το '50...Φιλάκια πολλά ,καλή συνέχεια σε ότι κάνεις, καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα εξηγούνται όλα βρε Έφη μου.....κι εγώ 25 Ιουλίου του 50 είμαι. Βρε τί σύμπτωση είναι αυτή.....Αν είχαμε γεννηθεί και στην ίδια πόλη (που δεν...) οι μανάδες μας θα μπερδεύανε τις ρόμπες τους στους θαλάμους χα χα χα. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν συναντώ ανθρώπους που είμαστε τόσο κοντά σε ηλικία. Λοιπόν θα σου στείλω μία ανάλυση για τους Λέοντες που μας πάει "γάντι". Κι εγώ τα ίδια όργια κάνω με σένα. Δεν είναι από νευρικότητα ή ανησυχία αλλά από φλόγα δημιουργικότητας γιατί εγώ σαν άνθρωπος είμαι πολύ ήρεμη, χαλαρή και ψύχραιμη.....Άντε...Παγιατάκη κατάντησα. Ευχαριστώ για όλα και σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ!!!!!!
      ΚΙ ΕΓΩ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 55!!
      ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ!!!!!
      Η ΤΡΕΛΑ ΔΕ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ!!!!!

      Διαγραφή
    2. Eγώ Ρένα μου, το θυμάμαι.....αλλά με την Έφη γεννηθήκαμε και την ίδια χρονιά. Αλλά λένε ότι για τα λιοντάρια γενικά ισχύει το...ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΡΩΤΑΣ...ή...ΕΡΩΤΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Αν υπλογίσω ότι τα χρόνια μου πέρασαν και μαζί και οι έρωτες....μια χαρά μου φαίνεται ο τρελός έρωτας για Δημιουργία...κι αυτός ο οίστρος που με βρήκε τη "συγκεκριμένη" στιγμή σκέτη ευλογία είναι. Φιλάκια...

      Διαγραφή
    3. ΜΗΠΩΣ ΗΣΑΣΤΑΝ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ;
      ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΠΑΚΕΤΟ;
      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑ!!!!!
      ΟΝΤΩΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΜΠΑΛΙΝ, ΓΙΑ ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΩΡΑ!!!
      ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΣΟΥ!!!!
      ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ!!!!
      ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!!!!!

      Διαγραφή
    4. ειναι απίστευτο!!!και ηταν ημέρα Τρίτη!!!! εγώ γεννήθηκα στις 3 μ.μ. περίπου!!!Ρένα πρέπει να γιορτάσουμε και οι τρεις τα γενέθλιά μας μαζί με μία τούρτα που να χωρά 18ο κεριά ΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ Αν ήμασταν κοντα και το κάναμε αυτό θα είχε πολύ γέλιο!!!

      Διαγραφή
    5. ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ!!!
      ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΤΕΣ ΜΑΣ!!!
      ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ!!!!

      Διαγραφή
    6. Έφηηηηηηη....ναι Τρίτη είχε πέσει...αλλά εγώ δεν ξέρω την ακριβή ώρα γιατί η μάνα μου δε θυμόταν καλά, ήταν και πρωτάρα και είχε πει και το Δεσπότη ¨Παναγιώτη¨ από τους πόνους.... και αγαπούσε πάντα να λέει την έκφραση.....η ώρα ήταν περίπου η μέρα με τη νύχτα....δηλ. σούρουπο. Αν σκεφτείς ότι τότε δεν υπήρχε και η καλοκαιρινή ώρα μάλλον 8 με 9 το βράδυ υπολογίζω να έκανα το ντεμπούτο μου στη ζωή. Και με αυτή την ασάφεια δεν μπόρεσα ποτέ να βρω τον ωροσκόπο μου....η Παγιατάκη χα χα χα

      Διαγραφή
    7. Αν δεν ειναι αυτές καρμικές συπτώσεις Παγιατακη μου..τότε τι είναι;; βρε τι γίναιτε εδώ μεσα ..!!!αντε και εχω κορη Λιονταρι... γαι τα λεμονια θα τα πουμε παρακατω ..χι.χ.χι θα περιμενουμε και τις τρείς στις 25 Ιουλιου..χι.χιχ.

      Διαγραφή
  7. Καλοφάγωτο το γλυκό σου και καλόπιοτη η λεμονάδα !! όσο για το καθαριστικό μείγμα, φαντάζομαι ότι θα είναι αποτελεσματικό, θα το
    δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία γιατί δεν το ήξερα. Εγώ θα σου έλεγα να το δοκιμάσεις και στο πρόσωπο, γιατί η μαγιά και η ζάχαρη είναι
    ιδανικά για πίλινγκ και το λεμόνι τέλειο καθαριστικό για τους πόρους, οπότε τόλμησέ το !!Χαλάλι λοιπόν οι ώρες που πέρασες στο
    νεροχύτη, εξ άλλου, πώς αλλιώς θα έκανες τέτοια γιορτή για τους
    ουρανίσκους σας ??? Καλό βράδυ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια, μη με προκαλείς και με παροτρύνεις.....θα το δοκιμάσω η φεγγαροπρόσωπη και το κρίμα στο λαιμό σας. Ευχαριστώ πολύ και σου στέλνω φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Διαβάζοντας τούτη 'δω την ανάρτηση κατάλαβα πόσο ακαμάτρα νοικοκυρά έχω καταντήσει. Ελένη μου ενώ μου έφεραν δυο σακούλες ωραιότατα λεμόνια δεν στήθηκα μπροστά στον νεροχύτη.....και έρχεται ο υιός ο μικρός και μου λέει "Μάνα δεν έχει λεμονάδα φέτος?" Ν' ανοίξει η γη να με καταπιεί ήθελα αλλά δεν!!!!! Κάθε χρόνο φτιάχνω την δύσκολη συνταγή αυτή την άνευ βιταμινών μ' αρέσει περισσότερο! Ελπίζω του χρόνου να έχει βελτιωθεί η κατάστασή μου που δεν το βλέπω γιατί όπως λέει κι ο λαός " κάθε πέρυσι και καλύτερα"...Καλή σου μέρα Θεία Λένα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταυρουλίνι μου....δεν θέλω ν'ακούω τέτοια. Από τώρα τα μάζεψες τα πανιά σου ?????....Εκτός κι αν είναι κάτι περαστικό λόγω φόρτου εργασίας και υποχρεώσεων.....Και θ'αφήσεις κοτζάμ παλληκάρια χωρίς λεμονάδα ???...Τί θα έχουν να θυμούνται τα παιδιά από σένα ????. Εγώ πάντως νιώθω τούρμπο και είμαι "Κάθε χρόνο και καλύτερα". Κουράγιο και πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  9. εισαι Φ Ο Β Ε Ρ Η
    τα κουκουτσακια δεν τα πεταμε κακουργα μου
    τα φυτευουμε και τα φρεσκα φυλλαρακια που θα βγουν τα βαζουμε στις σαλατες μας , τα βραζουμε και κανουμε με αυτο το νερο το σαπουνακι μας -αν κανουμε σαπουνι -
    ή τα βαζουμε σε βαζο με καποιο οινοπνευματοδες χωρις μυρωδια και αφου το αφησουμε 1 μηνα περιπου σουρωνουμε, ριχνουμε ζαχαριτσα και ετοιμο το λικερακι μας
    πολλα πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμάν βρε Ειρήνη.....και τα κουκούτσια ?????. Και νόμισα κι εγώ ότι το εξάντλησα το θέμα εντελώς. Λοιπόν, επειδή έπιασες και άλλα μέρη του φυτού (φύλλα κλπ.) σου λέω πως όταν κάνω κουλουράκια ή μπισκοτάκια βανίλιας, μόλις τα βγάλω από το φούρνο ζεστά τα σκεπάζω με κομμένα λεμονόφυλλα και μοσχομυρίζουν. Αυτό το ήξερες ?????. Ευχαριστώ για τις ιδέες και σου στέλνω τα φιλιά μου....

      Διαγραφή
    2. διάβασε και αυτό το ξύσμα από το λεμόνι αφού το στεγνώσουμε στον ηλιο πολύ καλά το ανακατεύουμε με πιπέρι μαύρο και έτσι έχουμε το* λεμονοπίπερο* υπέροχο αρωματικό για μπαρμπεκιού κρεάτων και ψαριών!!!δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς αφήνει μία υπέροχη γεύση στον ουρανίσκο!!!! καιιιι τέρμα το σφηνάρισμα!!

      Διαγραφή
    3. Καλά που μου το είπες. Τώρα που έχω στοκάρει ποσότητες ξύσματος στην κατάψυξη θα το βάζω μέχρι και στον καφέ μου....Ευχαριστώ Έφη.

      Διαγραφή
    4. και τα παστελακια τα βαζουν επανω στα λεμονοφυλλα ή στης νερατζιας
      οσο για το ξυσμα εχει λεει πολυ περισσοτερες βηταμινες αποτι ο χυμος

      Διαγραφή
  10. Μπράβο Ελενίτσα μου, πολύ καλό!!!!!!!!!!
    Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Έφη μου, να είσαι καλά. Σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  11. Εντυπωσιάστηκα!
    Εντάξει το ξύσμα, η λεμονάδα και ο χυμός!
    Αλλά αξιοποίηση λεμονόκουπων και μάλιστα τόσο αποτελεσματικά πρώτη φορά βλέπω!
    Το σημειώνω για δοκιμή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου είναι τα λεγόμενα ένζυμα λεμονιού και υπάρχει και ένα αμερικάνικο καθαριστικό προϊόν που λέγεται Citra Solve που κάποιες το χρησιμοποιούν και σαν transfer εικόνας. Αλλά πρέπει να βρω το link που διάβασα για να μάθετε κι εσείς τις 1 και 1000 χρήσεις του. Αλλά και το χειροποίητο μια χαρά είναι....Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  12. Γεια σου χρυσοχέρα μου. Λεμοναδίτσα εγώ κάνω την δεύτερη συνταγή δεν την βράζω όμως στο τέλος. Χτυπάω το κρύο σιρόπι με το χυμό για λίγο στο μπλέντερ. Το καθαριστικό ούτε που το είχα ακούσει, θα το δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία Πολλά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κατερίνα μου. Κι εγώ αν κάνω με σιρόπι δεν θα το βράσω απλά θα το ανακατέψω. Άκου βράσιμο τη βιταμίνη C....To καθαριστικό να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε..τζάμια, σφουγγάρισμα, νεροχύτες, πλυντήριο και άπειρα άλλα. Θα σου στείλω το link μόλις το βρω......Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
    2. η μαμά μου πάλαι ποτέ το χρησιμοποιούσε πολύ συχνά για τον καθαρισμό των μαρμάρων και ιδιαίτερα του νεροχύτη της κουζίνας Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! μου ανέσυρες άθελά σου μνήμες με εικόνες της καθημερινότητας της !!!!

      Διαγραφή
    3. Η δικιά μου πάλι ήταν fan της χλωρίνης και του πανίσχυρου VIM για το μαρμάρινο νεροχύτη της. Τα λεμόνια τα είχε μόνο για τις σούπες.....

      Διαγραφή
  13. Ελενιτσα μου, άγιο το λεμονάκι. Οχι μόνο πολλές συνταγές αλλά πολλά τραγούδια υπάρχουν γιαυτό το χρυσάφι της γής μας.
    εγω κάνω την λεμονάδα με το σιρόπι αλλά μετά το δέσιμό του σιροπιού και αφού κρυώσει προσθέτω τον χυμό απο τα λεμόνια.Εχω κάθε χρόνο φυσική λεμονάδα στο ψυγείο μου.
    φιλάκια πολλά και καλή συνέχεια με τις δουλειές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου.....τα τραγούδια για το λεμόνι και τη λεμονιά θέλουν ξεχωριστή ανάρτηση...χα χα χα. Κι εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζεται βράσιμο ο χυμός με το σιρόπι. Και η ζάχαρη με το χυμό στο ψυγείο, μιά χαρά συντηρητικό είναι, δε χρειάζεται βράσιμο. Φιλιά πολλά Μαράκι μου.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  14. Μέχρι εδώ μοσχομύρισαν οι λεμονοδημιουργίες σου,όλες μια και μια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ πού μένεις ????...για να υπολογίσω το βεληνεκές ????...Κι εμένα μοσχομύρισε όλο το σπίτι....αααα....και τώρα που το θυμάμαι, την προηγούμενη μέρα είχα κάψει το φαί μου και βρώμαγε τσίκνα ο τόπος. Και την άλλη μέρα με τα ξύσματα και τις λεμονοδημιουργίες εξαφανίστηκαν τα πάντα κι έμεινε μόνο το άρωμα λεμονιού. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  15. ΜΠΡΑΒΟ ΚΡΥΝΟΔΑΧΤΥΛΗ!!!!!!
    ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΙ ΕΓΩ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΞΥΣΜΑ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΤΣΕΛΟ,
    ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΤΟΙΟ, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ!!!
    ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΜΕ, ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ!!!
    ΟΧΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΟΜΩΣ!!!!!!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΥΠΟΙΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΛΚΑΤΡΑΖ!!!!!!
    ΧΑΧΑΧΧΑ!!!!!
    ΑΠΟΛΑΥΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα.....το Αλκατράζ πέφτει πολύ μακριά βρε Ρένα. Θα κάνω όμως αιτήσεις στον "Κορυδαλλό" που είναι σχετικά κοντά μου. Αύριο θα καταπιώ το πρώτο μου κουκούτσι και άμα στουμπώσω αλλοίμονό σου κακομοίρα μου. Πολλά φιλάκια....

      Διαγραφή
  16. Το ποστ σου θα μπορούσε να έχει τίτλο " τα άπαντα του λεμονιού"! χαχα το μόνο που λείπει είναι μια συνταγή ομορφιάς με λεμόνια! Πάντως χαράς το κουράγιο σου είσαι καταπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιά "άπαντα" καλέ ??????.....δεν είδες που οι παραπάνω με τα σχόλιά τους με κατατροπώσανε ?????....Η μία καταπίνει τα κουκούτσια για τα έντερα....η άλλη περιμένει πότε θα σκάσουν μύτη τα νέα φυτάρια από τα κουκούτσια για να πάρει τα φυλλαράκια τους να τα κάνει σαπούνια και λικέρ.....Αδιάβαστη με στείλανε. Πάντως σ'ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια....θα σου έρχομαι για συνταγές. Εξαιρετική σελίδα είδα ότι διαθέτεις...Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  17. Φεστιβάλ λεμονιού θα το έλεγα εγώ!εξαιρετική ανάρτηση!Συγχαρητήρια και φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστώ πολύ Kate...να είσαι καλά. Τα φιλιά μου και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΘΑ μπορούσα να σφηναρω σε καθε σχόλιο..χι..χι. Ελενα μου..τι συνταγες.. τι συνβουλες... τι λεμονοθεραποείες..δεν προλάβαινα να αφωμιώσω την μια νά και ξεφύτρονε και αλλη... ασχολουμε και εγώ με τα λεμονια της λεμονιάς μας..χι..χι. ναι εχω και εγω το χόυι.. αλλα δεν τα προλαβαινω γιατί μου τα τρώενε ετσι ...με αλατι..χι..χι.Βαγγελίστρα μου.!!!εχουνε φλούδα ενα δαχτυλο χοντρή.. μονο για γλυκο κανουνε...αν τα προλάβω.. συμαιθερα μου... να εισαι καλά που μας (παραμόρφωσες) με τα απαντα του λέμονοιύ.. αλλα ακι απο ότι διαβασα και τα σχόλια των φιλεναδων.. μας (παραμορφώσανε) και εκεινες καλά να ειναι τα κορίτσια.. φι΄λακια πολλα.. τα λέμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λοιπόν άκου Ρουλάκι μου.....οι δικές μας οι λεμονιές κάνουν τεράστια λεμόνια, με πολύ χοντρή φλούδα και καθόλου κουκούτσια. Τέλεια μιλάμε.....και δοκιμάζω που λες κάποτε να κάνω γλυκό και η χοντρή φλούδα ήταν τόσο πικρή που το πέταξα. Ακόμα το κλαίω....αυτά εδώ μου τα χάρισαν, είναι μικρά, λεπτόφλουδα με πολλά κουκουτσάκια....αλλά έγιναν γλύκισμα. Κρίμα να μην μπορώ να κάνω από τα δικά μου. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΚΑΛΕ ΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ !!! ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗ ΧΙΟ ΜΕ ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ!!! ΜΕ ΖΑΛΙΣΑΤΕ ΛΕΜΟΝΟΧΤΥΠΗΜΕΝΕΣ...ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΩ ΑΛΛΟ!!!!!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λεϊ - μονά-α-α-α-κι μυ - υ - υ - υ - ρω - δά-α-α-το......
    Το λατρεύω το λεμόνι.... κι' εσένα Ελενίτσα μου.... και τις καταπληκτικές συνταγές σου, μόνο που εγώ είμαι ακαμάτρα νοικοκυρά και στην κουζίνα μπαίνω σπανίως. Ευτυχώς, ο άντρας μου από τότε που έγινα "ούχος" απέκτησε χόμπι την μαγειρική!!!!!!
    Πάντως, κουκούτσια ΔΕΝ τρώγω.... Κομμένη!!!!! Το μόνο που κάνω είναι γλυκό φλούδα από χοντρόφλουδο λεμόνι, αφαιρώντας αρκετό "άσπρο" αλλά το ξεπικρίζω πολλές φορές. Και τρελαινόμαστε οικογενειακώς! Αυτό που θα δοκιμάσω σίγουρα είναι ο χυμός (ο εύκολος φυσικά).... μου αρέσει πολύ η σπιτική λεμονάδα!!!!!
    Σε φιλώ κρινοδάχτυλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. :)) μοσχομύρισε το λεμονάκι!! Υπέροχα όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ελενίτσα, εάν βρήκες το link για το καθαριστικό, κάνε τον κόπο να μου το στείλεις, σε παρακαλώ! Στο μεταξύ, εγώ ήδη έφτιαξα ένα μπουκάλι, λιγάκι στα κουτουρού, γιατί δεν ήξερα τις αναλογίες (πόσα λεμόνια στο ένα λίτρο νερού?)και το έχω βγάλει στον κήπο κι εγώ γιατί φοβάμαι μήπως εκραγεί μέσα στην κουζίνα, χαχαχα!!! Αλλά, θέλω να ξαναφτιάξω και καλά θα ήταν να είχα και τις σωστές αναλογίες.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπέροχα όλα όσα έφτιαξες!Μου άρεσε πολύ η ανάρτηση σου,πήρα ιδέες και την επόμενη φορά που θα έχω πολλά λεμόνια θα τις δοκιμάσω!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. περασα για μια καλησπερα... συμπεθερα μου ..καλα εισαι;; με τα λεμονακια .. μια χαρα γλυκο εκανα.. εβαλα μεσα και φλουδες πορτοκαλιού και εγινε τέλειο... αλλα εγώ βρε παιδι μου την φλουδα την βραζω μονο 5 λεπτα.. και ειναι γλυκια...την τρωμε και ομή την φλουδα το μεσα δηλαδή το ασπρο.. και δεν είναι πικρό την επομενη θα τα κανω χωρίς να τα βρασω.. μου αρεσουν τραγανα..και να πικρίζει λιγο.. θα κανω δοκιμή..και θα σου πώ.. προς το παρόν απολανβανουμε την λεμοναδα.. φιλακια πολλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή