Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΠΛΕΚΤΗ ΠΑΤΑΝΙΑ



Την είχα κατασκευάσει πριν μερικά χρόνια και την είχα κρεμάσει πάνω από το κρεββάτι του γιου μου, που ακουμπούσε σε έναν βορεινό τοίχο.
Θυμάμαι την είχα κάνει με απομεινάρια μαλλιών πλεξίματος σε διάφορα χρώματα και χάριζε στο δωμάτιο μια χαρούμενη νότα λόγω των πολλών χρωμάτων της.
Έπλεξα αρκετά τετράγωνα , τα ένωσα μεταξύ τους με μαύρο μαλλάκι και μετά κόλλησα σε κάθε τετράγωνο ένα μικρό μοτίβο σαν λουλουδάκι.
Στην επάνω σειρά έπλεξα μαύρες τιράντες  και αφού τις πέρασα σε ένα καλάμι, την κρέμασα.

 Επίσης θυμάμαι ότι κάποια στιγμή που ο γιος σοβάρεψε και ήθελε στους τοίχους του να κρέμονται μοντέλα της φόρμουλα 1 καθώς και μοντέλα από τα ημερολόγια της.....PIRELLI,  μου την αποκάλεσε παιδική και γελοία και μου την  αποκαθήλωσε οπότε εγώ τη μετακόμισα στο εξοχικό και την κρέμασα πάνω από το δικό μου κεφαλάρι σαν πίνακα.
Τώρα είναι μαζεμένη και περιμένει μήπως ο πελαργός μας φέρει κάνα εγγόνι οπότε ευελπιστεί ότι στο μέλλον μπορεί να ξαναπάρει τη θέση της στον τοίχο κάποιου παιδικού δωματίου (ευσεβείς πόθοι της κατασκευάστριας που κάνει σχέδια χωρίς τον ξενοδόχο....).
 Κι άμα δεν τη θέλουνε, ξεκολλάμε τις τιράντες και τη μετατρέπουμε σε ένα ωραιότατο κουβερτάκι για τα πόδια της γιαγιάς.....που μέχρι να κρατήσει στα χέρια της εγγόνι μπορεί να έχει αποκτήσει εκτός των άλλων και... αρθριτικά. 
Η σημερινή ανάρτηση δεν παρουσιάζει κάτι το εξαιρετικό (άσε που είναι και παλιομοδίτικο το έργο...) αλλά επειδή καθυστερούν οι κατασκευές που ετοιμάζω τώρα, έπρεπε να βάλω κάτι.....σαν τα χορευτικά ανάμεσα στα σκετσάκια των επιθεωρήσεων. Για να σας ρίξω στάχτη στα μάτια ντε.....και να μη σας χάσω από πελάτες....
Πολλά φιλιά σε όλους......

23 σχόλια:

  1. Δε μας χάνεις, αλλά μην αργείς να ανεβάσεις και τα άλλα γιατί έτσι που το είπες μ'έπιασε μια περιέργεια!Επί τη ευκαιρία, Χρόνια Πολλά για την ημέρα της γυναίκας! Εύχομαι να περάσεις πολύ όμορφα σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Δέσποινα.....κάνω φιλότιμες προσπάθειες να αποτελειώσω κάποιες δημιουργίες αλλά είχε πάει και το λαπιτόπι για σέρβις μια βδομάδα τώρα και δεν είχα τα αρχεία μου (inspiration photos...)γι'αυτό και καθυστερώ. Υπομονή λοιπόν....Χρόνια πολλά και σε σένα και σε όλες μας. Σε φιλώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι τραβαμε κι εμείς οι χορεύτριες να πρέπει να καλύπτουμε τα κενά!!!χαχαχα
    Ελένη είσαι απίστευτη, ασυμμάζευτη κι ονειροπόλα (αυτό αφορά τα εγγόνια χωρίς τους ξενοδόχους!)
    Ευχομαι η πατανία να βρεί ανταπόκριση στο πρόσωπο νέου κατόχου.
    Φιλιά πολλά κι όπου κι αν πάμε εδώ γυρίζουμε...
    Φιλάκια βροχερά ανοιξιάτικα και ...Χρόνια μας Πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Χαρά μου και χρόνια πολλά για την ημέρα......Το "ασυμμάζευτη" και λίγο είναι. Όσο για τα κενά που πρέπει να καλύπτουμε εμείς οι...χορεύτριες σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, υπευθυνότητα. Εμείς οι τρελομπλόγκερς της ηλικίας μας, έχουμε ένα κοινό που συνεχώς περιμένει πράγματα από μας και δεν είναι σωστό να τους έχουμε "γραμμένους" και να είναι στην αναμονή για εβδομάδες. 'Οταν το λέω στα παιδιά μου με λένε "ψωνισμένη"...χα χα χα. Ποσώς μ'ενδιαφέρει όμως. Σε φιλώ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εισαι απιστευτη.Μα ουτε ενα ψεματακι τοσο δα!Στα μερη μου τη λεμε ΜΠΑΝΤΑΝΙΑ ακομα πιο βαρια προφορα και ειναι και υφαντες με διαφορες παραστασεις.Πρεπει να ψαξω να τις βρω που ειναι καταχωνιασμενες.Χρονια μας πολλα να ειμαστε καλα .Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Ριτάκι μου....είτε την πούμε "παντανία" είτε "μπαντανία" πιστεύω ότι είναι το ίδιο γιατί προέρχονται από την λένη "πάντα" δηλ. πλευρά...την κρεμάμε σε μια πάντα (πλευρά) του τοίχου...κι αν πούμε "στην πάντα..." κολλάει και το ν στο π και γίνεται μπάντα. Ολα αυτά βέβαια τα συνεπέρανε η κουρούπα μου αυθαίρεται.....κι εύχομαι να είναι έτσι και να μη βγει κάποια άλλη και με ταπώσει....Το ξέρω ότι έτσι τη λένε στη Θεσσαλία αλλά και στη Ρούμελη απ'όπου κατάγεται η μάνα μου. Νομίζω ότι "πατανία" λέγεται στη νότια Ελλάδα και κυρίως στα νησιά. Διορθώστε μεεεεεεε......σε φιλώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και γιατι τη μαζεψες απο το κεφαλαρι σου; Εγω τη βρισκω χαρουμενη ,με ομορφο συνδυασμο χρωματων!Βρε ..απολαυσε τη,καθημερινα να σου φτιαχνει ροκ τη διαθεση κι αμα ελθει το εγγονι με το καλο,θα φτιαξεις καινουρια ,τι.. με τη παλια θα το υποδεχτεις..αντε μεχρι κι εγω θα ξανα μαθω να πλεκω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελένη πολύ όμορφη η πατανία σου ότι πρέπει να μας κρατήσεις ζεστούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εσύ και να θες δεν πρόκειται να μας χάσεις, είσαι "αδυναμία" τι να κάνουμε!!!! Η όμορφη μπατανία σου θα χρειαστεί σίγουρα. Είναι πολύ διακοσμητική και "ζεστή"!!!! Τα εγγόνια που θάρθουν, θα την εκτιμήσουν όπως της πρέπει!!!! Όσο για τα πόδια της γιαγιάς, ουουου... μέχρι να τη χρειαστείς.....πλέξε άλλη!!!!
    Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφρούλα μου.....μα γι'αυτό δεν μου κάνει καρδιά να την ξηλώσω ή να την χαρίσω. Γιατί όντως έχει χαρούμενα χρωματάκια. Μόνο που αυτού του είδους οι διακοσμήσεις τοίχων είναι πια passee (δεν μου βγάζει αξάν ντε γκυ ή αξάν σιρκονφλεξ το άτιμο το πληκτρολόγιο...για σένα που είσαι και γαλλομαθής....χα χα χα). Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άφραααα......αξάν γκραβ ήθελα να πω....η σιρκονφλεξ είναι κάτι σαν περισπωμένη νομίζω.....χα χα χα θα τρελαθώώώώ΄....που θέλω και γαλλικούρες γραμμένες με ελληνικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατερίνα (Κυκλάμινό μου εσύ....) είναι όντως νοστιμούτσικη η μπατανία μου. Ξέχασα να πω ότι είχα περάσει μεγάλη φάση με τα παραδοσιακά και τα έθνικ γενικότερα....γι'αυτό την έφτιαξα. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλία μου.....καλά το πίστεψες ότι η γιαγιά θα έχει ποτέ αρθριτικά και όλα αυτα τα γεροντίστικα ????...εδώ από τις δουλειές και τις έννοιες δεν προλαβαίνουμε να πούμε ούτε....ωχχχ....κόβομαι με τα μαχαίρια και τους κόφτες και δεν το παίρνω χαμπάρι....Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είσαι απίστευτη, το χιούμορ σου μοναδικό. Οσο για τα αθριτικά σαν να έχεις λίγο δίκιο, έρχονται μαζί με τα εγγόνια.
    Την πατανία εμείς την λέγαμε πάντα και υπήρχε σε κάθε υπνοδωμάτιο στο πατρικό μου σπίτι, λόγω κρύου. Μου φαίνεται οτι θα αρχίσουμε ξανά να κρεμάμε πατανίες στους τοίχους μας για τους ίδιους λόγους.
    Οσο και να προσπαθήσεις εμείς απο εδώ δεν φεύγουμε, δεν μας χάνεις με τίποτα.
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπορεί να καλύπτεις τα κενά όπως μας λες -είδες τι χρήσιμα που είναι τα σωσίβια; -αλλά μας εξάπτεις και την περιέργεια για τα υπό κατασκευή.
    Όσο για την πατανία, χρησιμοποίησέ την για να προλάβεις τα αρθριτικά και φτιάχνεις καινούργια για ....όταν και .....όποτε.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαρία μου....και στο χωριό της μάνας μου "πάντα" τη λένε. Εγώ πάντως φέτος με τη λιτότητα δεν κρέμασα πατανία αλλά πήρα ηλεκτρικό υπόστρωμα και βρήκα την υγειά μου....και με προφυλάσσει και από τα αρθριτικά. Το ξέρω ότι μου είσαστε πιστές και με παρακολουθείτε....χα χα χα. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σωσώ, έχεις δίκιο.....σας προετοιμάζω για τα επόμενα ανεβάζοντας περσινά, ξινά σταφύλια. Πού τη θυμήθηκα και την πατανία.....Πάντως δουλεύω πυρετωδώς, απλά έχω ανοίξει πολλαπλά μέτωπα και ετοιμάζω πολλά έργα ταυτόχρονα....Όσο για τα αρθριτικά έχω κι άλλα κουβερτίδια πλεγμένα και βολεύομαι μ'αυτά....η γριούλα.... χα χα χα. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τι ωραια που τα γραφεις!!! να μια ωραια ιδεα τι μπορω να κανω τα τετραγωνωακια που πλεκω μανιωδως καθως κανω τ πρωτα μ βηματα στο βελονακι!!!ποτε κ τιποτα δεν παει χαμενα ειδικα κατι τετοιο που ειναι χειροποιητο, ασε το γιο κ εσυ σιγουρα θα βρεις τι θα το κανεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΄Ομορφη......
    Να ευχηθώ να μαλώνουν τα εγγόνια για το ποιος θα την πρωτοπάρει !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είσαι πολύ δυνατή στο γράψιμο!!Με εντυπωσιάζεις πάντα .... άσχετα αν δεν σχολιάζω(ίσως γιατί διστάζω;)Σ' αυτήν την ανάρτηση *θαύμασα* τον *αυτοσαρκασμό*και ταυτίστηκα μαζί σου για τα μεσοδιαστήματα των αναρτήσεων...Καλή μέρα και δημιουργική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χειρότεχνο γεια σου (δεν ξέρω και τ'όνομά σου βρε κορίτσι μου....πήγα στο about me και δεν μας το γράφεις). Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη, χάρηκα που σου άρεσε κι ακόμα περισσότερο χάρηκα που σου έδωσα ιδέα για τα δικά σου βελονάκια. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου Σοφία μου...λες να τσακώνονται τα παλιόπαιδα για τα έργα της τρελογιαγιάς ???...ή θα πάρουν τα γούστα των μανάδων τους που τα σνομπάρουν κάτι τέτοια ???...Σ'ευχαριστώ πολύ και σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σου Έφη Αδαμίδου-Πασοπούλου...με την τεράστια υπογραφή. Γιατί διστάζεις καλέ να μου γράφεις σχόλια ???....μήπως με ντρέπεσαι ??..Είπαμε ότι είμαι μεγάλη αλλά όχι και σαν την Ακρόπολη...χα χα χα. Εγώ πάντως πολύ το χαίρομαι και σε θεωρώ φίλη μου, όπως όλα τα καλά κορίτσια εδώ μέσα. Σ'ευχαριστώ και σου στέλνω τα φιλιά μου (επίσης στο λευκό μωρό, το μαύρο μωρό και τη μανούλα του...είδες ???...σε έχω "φακελωμένη" ????)

    ΑπάντησηΔιαγραφή