Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΦΑΓΙΟΥΜ


Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια (έτσι....για την ιστορία) με τον όρο «πορτραίτα Φαγιούμ» εννοούνται οι προσωπογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν πάνω στις μούμιες των νεκρών στην Αίγυπτο, κατά την ελληνιστική περίοδο, δηλ. από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Τα πορτραίτα ανακάλυψε και ανέφερε πρώτος ο Ιταλός περιηγητής  Pietro Della Valle  το 1615, ήταν προορισμένα για ταφική όπως είπαμε χρήση και πήραν το όνομά τους από την όαση Φαγιούμ, στην οποία ανακαλύφθηκαν αρχικά, 85 χλμ. νότια του Καϊρου.

Βρέθηκαν άριστα διατηρημένα εξαιτίας του ξηρού κλίματος της αιγυπτιακής ερήμου και είναι ζωγραφισμένα με την εγκαυστική τεχνική και με τέμπερες.

Η εγκαυστική τεχνική χαρακτηρίζεται από το λιωμένο κερί που με τη βοήθεια του «καυτηρίου», του πινέλου ή του «κέστρου» απλωνόταν πάνω στο ξύλο ή το πανί που έπρεπε να ζωγραφιστεί. Το κερί απλωνόταν ομοιόμορφα στη ζωγραφική επιφάνεια και πάνω του ο καλλιτέχνης εκτελούσε την παράσταση που επιθυμούσε. Στο έργο σε αρκετές περιπτώσεις και ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια του νεκρού χρησιμοποιούνταν φύλλα χρυσού, με τα οποία αποδίδονταν διακοσμητικοί στέφανοι και κοσμήματα.
Όπως καταλαβαίνετε αποτελούν πορτραίτα ευπόρων κυρίως νεκρών τα οποία πάντα με συγκινούσαν και θα ήθελα με κάθε τρόπο να τα αποδώσω.
Αλλά επειδή εγώ, η πτωχή πλην τιμία καλλιτέχνις, δεν διέθετα ούτε φύλλα χρυσού και από εγκαυστική τεχνική είχα μαύρα μεσάνυχτα που λένε, αρκέστηκα σε δυο κουτιά πίτσας και στα ακρυλικά χρωματάκια μου.
Σκέφτηκα όμως προηγουμένως να περάσω το εξωτερικό τμήμα της εικόνας περιμετρικά με μπόλικο άγριο ακρυλικό στόκο, να το βάψω και στο κέντρο να ζωγραφίσω το πρόσωπο.
Ευτυχώς οι δικοί μου νεκροί είναι εντελώς φανταστικά πρόσωπα...συνεπώς δεν θα τρίζουν τα κόκκαλά τους από την ασεβή απόπειρά μου.

 
  Τα εκτύπωσα και τα κόλλησα και σε κεραμίδια.....

 
Τέλος, με τα κουτάκια έκανα μια ωραία σύνθεση στο σαλόνι, μαζί με άλλα δικά μου έργα...τέχνης.


Μάθημα....και παρουσίαση έργων...Τέλος.
Πολλά φιλιά......

21 σχόλια:

  1. Τι σχολιο να κανω;Τα εχω δει στο μουσειο στο Καιρο.Με ενεπνευσαν και εγραψα διηγημα.Τα δικα σου με μαγεψαν!Μπραβο σου!Αχ γυναικες με τα χρυσα χερια!!!Απιστευτες ειμαστε.Τελειο το σαλονι σου και με την υπογραφη σου.Φιλια Ιωαννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α!!!Τώρα με εντυπωσίασες!!!Μου αρέσουν πολύ τα φαγιούμ σου...και με τι υλικά!Μπράβο Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΜΕ ΛΕΣ ΤΩΡΑ ΕΛΕΝΙΤΣΑ ΜΟΥ!!!!
    [ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟ!!!! ]
    ΣΕ ΚΟΥΤΙΑ ΠΙΤΣΑ ΕΚΑΝΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ;
    ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΒΡΙ ΜΟΥ!!!!!!
    [ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟ!!]
    ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΦΑΓΙΟΥΜ , ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΙ, ΕΚΕΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!!
    ΑΝΤΕ, ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΡΙΕΣ!!!!!!!
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ,
    ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΜΟΥ ΣΕΛΙΔΑ!!!!!!!
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατερίνα, σ΄ευχαριστώ πολύ...Οι γυναίκες είναι πολλαπλά ευλογημένες.....μπορούν να πετύχουν τα πάντα αν το θελήσουν...φιλιά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ Μαρία μου....αφού εντυπωσίασα κι εσένα...ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΩ....Εγώ πάντως μια naif προσπάθεια έκανα...σ΄ευχαριστώ πολύ...φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε Ρένα...με δουλεύεις ???....το δικό σου φαγιούμ είναι υπέροχο...για την τεχνική δεν ξέρω αν θα μπορούσα....είναι εξαιρετικά δύσκολη αν την κάνεις όπως πρέπει. Εγώ είμαι αυτοδίδακτη και το κάνω για το κέφι μου και την ψυχοθεραπεία μου...σ' ευχαριστώ...και σε φιλώ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη,μ΄αρέσουν τα φαγιούμ και η τεχνική τους!
    Μπράβο,που το τόλμησες,μου αρέσουν!
    Αν δεν έχουμε τα υλικά,αυτοσχεδιάζουμε με όσα μας βρίσκονται.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελενάκι μου (από Εύβοια....), είπες τη σωστή λέξη...ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΑ....στα υλικά έγώ δεν κολώνω με τίποτα....ευχαριστώ πολύ, φιλιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχα τα τύπου φαγιούμ που ζωγράφισες. Με εντυπωσίασες πολύ. Επίσης με την εφευρητικότητά σου. Εννοώ το κουτί πίτσας, το γύρω φόντο και τις εκτυπώσεις στα κεραμίδια. Εδώ και καιρό θέλω να ζωγραφίσω κάτι τέτοιο αλλά και μια εικόνα αγιογραφίας που έχω ξεκινήσει δεν λέω να την τελειώσω. Μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελένη μου, είναι ωραιότατα τα Φαγιούμ σου !!! Πάντα με εντυπωσίαζαν αυτά τα πορτραίτα! Και σύ τα απέδωσες μιά χαρά ! Φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ Καλλιόπη....
    Ευχαριστώ Μαριάννα....
    Να είστε καλά......τα φαγιούμ είναι αλήθεια ότι ασκούν σε όλους μια μαγική έλξη....δεν ξέρω...επειδή απεικονίζονται πρόσωπα υπαρκτών προσώπων που έχουν φύγει ???.....μαγευτικά και μελαγχολικά τα βρίσκω....φιλιά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελένη, είσαι φοβερή!!! Τα φαγιούμ σου είναι υπέροχα και πολύ εντυπωσιακά... άκου κουτιά πίτσας, χα χα!!!! Και το σαλόνι σου το διακόσμησες τέλεια και απ' τα χεράκια σου...Μπράβο, χρυσοχέρα...
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλία μου....σ' ευχαριστώ πολύ...τα κουτάκια μου έγιναν πολύ νόστιμα (άλλωστε ήταν από πίτσα.....) και δε μου στοίχισαν τίποτα.....φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Oχι,που θα σου ξεφευγαν τα φαγιουμ Ελενη μου!
    Σε ο,τι αφιερωνεσαι κανεις καταθεση ταλεντου και ψυχης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Aφρούλαααααα......και στις καλές μου φίλες αφιερώνομαι επίσης....φιλιά..φιλιά...φιλιά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΕΙΠΕ Η ΡΕΝΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Η κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΤΑ ΦΑΓΙΟΥΜ ΣΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ...ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΛΑΘΕΙΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ κ.ΠΕΡΙΜΕΝΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Eυχαριστώ πολύ Νένα μου....μακάρι να μπορούσα να πάω....αλλά το πρόβλημά μου είναι ο ελεύθερος χρόνος...και άλλα πολλά.....σ' ευχαριστώ πολύ πάντως.....φιλιά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λατρεύω τα Φαγιούμ..υπέροχες πληροφορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχαριστώ Κατερίνα...η Βικιπαίδεια να είναι καλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είσαι υπέροχη!!!!!! Τα Φαγιούμ σου είναι σαν τα αυθεντικά... αδύνατον να πιστέψει άνθρωπος ότι είναι πάνω σε κουτιά από πίτσα!!!!!! Καταπληκτικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Eυχαριστώ πολύ Βίκυ...από πίτσες μάλιστα, μεσαίο μέγεθος προς το οικογενειακό.....φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή