Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΧΕΙΡΩΝ ΕΡΓΑ (κοινώς εργόχειρα)


Το κέντημα είναι γλέντημα
Κι η ρόκα είναι σεργιάνι
Μα ο καημένος ο αργαλειός
.Είναι σκλαβιά μεγάλη......

....Έλεγαν στο χωριό της μάνας μου,  που ήταν χωριό ονομαστό για τα υφαντά του. Και η μάνα μου με τις αδελφές της και τη γιαγιά μου του έδωσαν και κατάλαβε (του αργαλειού). Κι επειδή πέρα από την  προετοιμασία της προίκας τους, το έκαναν και για βιοποριστικούς λόγους, δεν υπήρχε και πολύς χρόνος για κέντημα. Μόνο για αργαλειό. Βέβαια είναι και στον άνθρωπο. Γιατί ενώ οι θειές μου έβρισκαν χρόνο κι έκαναν μερικά κεντήματα (μαξιλαράκια με ριζοβελονιά, εφημεριδοθήκες κλπ.) που κάποια σώζονται μέχρι σήμερα,  η κυρία μάνα μου δεν είχε σταυρώσει ποτέ της βελονιά κεντήματος. Οταν είχε λίγο ελεύθερο χρόνο ντυνόταν, στολιζόταν κι έβγαινε με τις φίλες της (από σπίτι σε σπίτι εννοείται.....μη φανταστείτε τίποτε βόλτες δεξιά κι αριστερά.....χωριό γαρ).
 Ομως φαίνεται ότι εγώ έμοιασα στη γιαγιά μου που ήταν επαγγελματίας στο κοφτό κέντημα (σε άλλη ανάρτηση θα σας δείξω αυτά που έχουν διασωθεί και κληρονόμησα....) και στις θειές μου. Στα εργόχειρα λοιπόν,  έχω κάνει άπειρα μεροκάματα. Αν κόλλαγα ένσημα θα έπρεπε να έχω πάρει και δεύτερη σύνταξη.
  Κι ενώ όλες οι μανάδες κάνουν αμάν να φτιάξουν οι κοράκλες τους κάνα εργόχειρο, η δικιά μου ήταν από αδιάφορη έως αρνητική. Οταν της τα έδειχνα χαμογελούσε βέβαια με ικανοποίηση αλλά μου πέταγε και την ατάκα της. «Σιγά που θα κάτσω να στραβωθώ...υπάρχουν και ωραιότατα έτοιμα». Και είχε γεμίσει το σπίτι της με ετοιματζίδικα της μηχανής.  Το made in China η μάνα μου το είχε ανακαλύψει από νιόπαντρη.
 Πίστευα λοιπόν,  ότι όλες οι μάνες κάνουν εργόχειρα για τα κορίτσια τους, για προίκα. Κι εγώ η φουκαριάρα όχι μόνο τα έκανα μόνη μου αλλά έκανα και για εκείνη. Και μου έδινε και παραγγελίες. «Ενα μικρό σεμπλ ροτοντάκι να μου φτιάξεις για το τραπεζάκι της γωνίας...(simple, σεμπλ στα γαλλικά....πέταγε και τις γαλλικούρες της εποχής της, η κυρία) . Τώρα τα κληρονόμησα και τα δικά της και κάνουν παρέα με τα δικά μου στις ντουλάπες. Ας είναι......Εγώ πάντως πολύ τα ευχαριστήθηκα, τουλάχιστον όσο τα έκανα. Χαλάρωνα και στο τέλος......καμάρωνα.
Κι επειδή η «φάση» της λαϊκής τέχνης μου κράτησε πολύ......μου άρεσε να αντιγράφω παραδοσιακά, κυρίως θρακιώτικα σχέδια από τσεβρέδες, που τα έκανα με σταυροβελονιά (τη θρακιώτικη δεν μπόρεσα να τη μάθω.....οπότε το καλό το παλληκάρι....ξέρει κι άλλο μονοπάτι).  Ιδού μερικά δείγματα της ....χρυσοχέρας.
 Καθώς έκανα styling στα εργόχειρα και φωτογράφιζα...ο Πάκης μπλεκόταν διαρκώς στα πόδια μου.....οπότε δεν άντεξα.....του πέταξα ένα εργόχειρο σαν πασμίνα και τον φωτογράφισα.....επιτέλους...βρήκα το μοντέλο μου.
 Τα περισσότερα από αυτά τα εργόχειρα τα έκανα όταν τα παιδιά πήγαιναν σχολείο. Όση ώρα λοιπόν καθόμουν δίπλα τους και τους βοηθούσα στο διάβασμα, κεντούσα. Διαφορετικά, αν περίμενα άπρακτη να τελειώσουν με τους απλωμένους....τραχανάδες, θα έπρεπε ή να ρίχνω σφαλιάρες...ή να παίρνω χάπια......
 Αυτά προς το παρόν.....και πολλά φιλιά.

22 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΙΤΣΑ ΜΟΥ!!!!
    ΤΙ ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;
    ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΛΕΣ, ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!!!!!!!
    ΚΑΠΟΤΕ ΚΕΝΤΟΥΣΑ ΜΕΤΑ ΜΑΝΙΑΣ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΤΑ ΚΕΝΤΗΣΑ ΚΙΟΛΑΣ!!!!
    ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ, ΤΙ ΛΕΣ;
    ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ, ΑΣ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥΣ!!!!!
    ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελενιτσα μου και ο Πακης ακομα καμαρωνει για τη κυρα του!!
    Εμεις να μη θαυμασουμε τη δεξιοτεχνια και την αγαπη σου για τη λαικη πααραδοση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανεκτίμητος θυσαυρός είναι τα όλα τα εργόχειρα! Είτε μιλάμε για κέντημα, είτε για πλέξιμο. Και τα ετοιματζίδικα δεν πιάνουν μία! Πραγματικά πιστέυω ότι ένα προσεγμένο, χειροποίητο εργόχειρο δεν έχει τιμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελένη, ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΟΛΑ!!!!!!
    Είσαι καταπληκτική.....
    Δεν ξέρεις πόσο μοιάζω με τη μαμά σου!!!!!!
    Μόνο που οι κόρες μου δεν κεντάνε κι' εμένα μ' αρέσουν πολύ όλα αυτά!!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Πάκης,το τέλειο μοντέλο,καμαρώνει χιχι..
    Είσαι χρυσοχέρα,πολύ όμορφα και τι χρωματισμοί!
    Ανεκτίμητα είναι,μα όπως λες στην ντουλάπα μένουν.
    Μοιάζω στη μαμά σου,ελάχιστα έφτιαξα,αλλά δε μ΄αρέσει καθόλου και οι κόρες μου μοιάσανε.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α στο καλό σου!!!! Εχουμε και τα ίδια γούστα!!!!!! Χρυσοχέρα Ελένη αυτό που φοράει εσάρπα ο Πάκης σου το έχω κεντήσει κι εγώ. Δεν ξέρω σε ποια ντουλάπα είναι καταχωνιασμένο....και αργαλειό πήγα κι έμαθα στο μουσείο της Αγγελικής Χατζιμξχάλη αλλά δεν κατάφερα ούτε κουρελού να φτιάξω..χιχιιιι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρυσοχέρα μου εσύ!!!!
    Προσεγμένη δουλειά και πανέμορφα χρώματα!!!
    Όσο γιά τον Πάκη τι να πω? υπέροχο μοντέλο χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλε τι ωραια πραγματα ειναι αυτα μπραβο σου
    περνα απο το σπιτακι μου εχω κατι για εσενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπορεί να ακουστεί κάπως αλλά τα περισσότερα εργόχειρά μου τα έφτιαξα οσο 'ηταν τα παιδια μου μικρά.
    Σήμερα λογω του οτι ισως δουλευω κιόλας δεν έχω εκείνη την υπομονή.
    Αυτά που μας έδειξες είναι πανέμορφα αριστουργήματα γιατί τα έφτιαξες με τα χεράκια σου!!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΕΧΕΙΣ ΚΕΝΤΗΣΕΙ!!!!!!ΚΑΙ ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΩΜΑΤΑ!!!!!!!!
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΕΝΤΑΓΑ ΠΟΛΥ....ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΣΤΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΩΡΑ; ΜΙΛΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΑΞΙΛΑΡΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΔΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΚΕΝΤΑΓΑ.........
    Ο ΠΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΚΛΟΣ!!!!!!
    ΓΕΛΑΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΣΟΥ...ΜΩΡΕ ΤΟΧΕ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΑΥΤΗ...ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ...
    ΑΝΤΕ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΠΑΝΗΛΘΑ....ΩΡΑΙΑ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ!!!!! ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ...ΙΣΩΣ ΝΑ ΤΑ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κορίτσιαααααα.......θέλω να σας ευχαριστήσω όλες που επισκέπτεστε τη σελίδα μου και σας αρέσουν πολύ τα έργα μου. Φαντάζομαι τί θα έχουν κάνει και τα δικά σας χεράκια. Ενα είναι το σίγουρο.....Η ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ....Εγώ πάντως έτσι το βλέπω...πολλά πολλά φιλιά σε όλες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελένη ειναι ολα εκπληκτικά!!!χρυσοχερα!!!!!!!
    μπραβο σου τόση δουλειά!!αναγνωρισα κάποια σχέδια που εχει φτιαξει η μαμα μου..μη σου πω πως εφτιαχνε και χάριζε..χαριζονται αυτα ;ειναι εργα τέχνης!!γιατι τα εχεις τρυπωμενα;δεν τα στολίζεις σπιτι σου;
    Εγω στολίζω τα λιγοστα πουεχω κεντησει και σε όποιον αρεσουν χιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρυσοχέρα μου εσύ!!!!!!

    (Είμαι ο Στέλιος και σου στέλνω τη διεύθυνση του νέου μου μπλογκ:
    kastiliano@blogspot.com )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ομολογω τελεια δουλεια πολυ καλα τα εργα σου και ωραια η σελιδα σου
    εχεις τον θαυμασμο μου
    μπραβο
    antiartshop.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα, Ελενίτσα!! Έχω μείνει εντυπωσιασμένη, όχι μόνο με τα έργα των χειρών σου, αλλά και με το ταλέντο σου στο γραπτό λόγο. Δεν ξέρω αν γράφεις, αλλά θα σου πήγαινε πολύ.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Σοφία μου και καλή πρωτοχρονιά. Μόλις τώρα είδα το μήνυμά σου. Στις παλιές αναρτήσεις σπάνια ξαναμπαίνω κι έτσι δεν βλέπω τα σχόλια. Όχι...δεν γράφω αν και θα μου άρεσε πολύ. Πιστεύω ότι δεν έχω κάτι σημαντικό να πω.....Εδώ μέσα εκτίθεμαι εντελώς αυθόρμητα γιατί μου αρέσει να διανθίζω τα έργα μου με περιγραφές. Είμαι και πολυλογού βλέπεις... χα χα χα. Καλή χρονιά, πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  18. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΕΝΗ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΙ ΤΣΕΒΡΕΔΕΣ ΣΟΥ.ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΕΝΤΗΣΩ. ΕΙΣΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και καλά και σε σένα Περσεφόνη μου......καλέ, αυτά τώρα είναι εντελώς ντεμοντέ....ακόμα κεντάς ????....χαρά στο κουράγιο σου. Εγώ τώρα πιά καλλιτεχνίζομαι με χαρτοπολτούς και αναπαλαιώσεις επίπλων. Θα κοιτάξω να δω αν έχω τίποτε καταχωνιασμένα σχέδια και θα σε ειδοποιήσω. Ευχαριστώ πολύ και σε φιλώ.

      Διαγραφή
  19. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΣ ΚΑΙ ΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΕΝΤΑΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
    ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΑ.
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή