Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΑΡΤΟΠΟΛΤΟ


Και μετά από τη συνταγή για το φαγητό, ακολουθεί η συνταγή για τον χαρτοπολτό. Προσέξτε μόνο μη τις μπερδέψετε. Διαβάζοντας τα σχόλιά σας, κατάλαβα ότι πολλοί  ενδιαφέρεστε ήδη για τη συνταγή μου γιατί σας ξεσήκωσα και βιάζεστε ν’ αρχίσετε τα έργα. Μακάρι να το κάνετε και να μη βαρεθείτε τη φασαρία του γιατί σας έχω επανειλημένα τονίσει ότι είναι βρώμικη και φασαριόζικη διαδικασία. Ομως μπορείτε να κάνετε μια μεγαλούτσικη ποσότητα, να κάνετε τις πρώτες κατασκευές σας και ό.τι περισσέψει, τυλιγμένο καλά σε σακούλα και βουρ για το ψυγείο. Εγώ έτσι κάνω πάντως......
Ξεκινάμε λοιπόν, χαρτί και μολύβι και θα βοηθήσουν και οι φωτό.....

Παίρνουμε 2-3 φύλλα εφημερίδων (μαζί)  τα κρατάμε από την τσάκιση (πλάγια) κι αρχίζουμε να τραβάμε με το χέρι γρήγορα σε λωρίδες  περίπου 2 εκατοστών. Ετσι σκίζονται πανεύκολα σε σχετικά ίσιες λωρίδες, ενώ αν τις τραβήξετε από άλλα σημεία το χαρτί κοντράρει. Επίσης μη δοκιμάσετε με περισσότερα φύλλα γιατί θα δυσκολευτείτε στο σκίσιμο (τα ευκόλως εννοούμενα.....κλπ. κλπ.)

 Μουλιάζουμε τα χαρτιά μας σε ζεστό νεράκι περίπου μια ώρα. Εγώ συνήθως τα αφήνω όλη τη νύχτα και τα ξαναπιάνω το πρωϊ.

Παίρνω μια ποσότητα, πάλι με ζεστό νεράκι και την αλέθω στο μούλτι μου (χρησιμοποιώ το παλιό μου μούλτι...όχι αυτό που έχω τώρα για τα φαγητά μου).

 
 
Στρώνω στο νεροχύτη μου 2-3 τούλια από μπομπονιέρες και ρίχνω τις αλεσμένες εφημερίδες να στραγγίσουν.
 
 Τις σφίγγω καλά για να φύγει όλο το νερό.

 
Γίνεται μια σφιχτή μάζα την οποία βάζω σε ένα μπωλ κι αρχίζω να την μαδάω σε μικρότερα κομμάτια για να μπορέσουν να εισχωρήσουν παντού οι κόλλες που έχω ήδη ετοιμάσει.
 
 
Παίρνω ένα κεσεδάκι από γιαούρτι (όταν έχω μικρή ποσότητα αλεσμένης χαρτόμαζας, διαφορετικά κάτι μεγαλύτερο)  το γεμίζω με κρύο νερό κατά τα ¾ και ρίχνω 1-2 κοφτά κουταλάκια γλουτολίνη ανακατεύοντας καλά. Αυτό σε λίγα λεπτά θα χυλώσει και θα μοιάζει με διάφανη κρεμούλα.

Μετά ρίχνω 1-2 κουταλάκια κόλλα πλακιδίων (κόλλα, όχι σκόνη) και τέλος μια κουταλιά της σούπας λάδι κι ανακατεύω να ομογενοποιηθεί καλά.
Ρίχνω το μίγμα με τις κόλλες στη μαδημένη χαρτόμαζα κι αρχίζω να ζυμώνω (εδώ αρχίζει να φαίνεται η ευεργετική επίδραση εκτόνωσης και χαλάρωσης του ζυμώματος που σας έλεγα σε προηγούμενη ανάρτηση....)

Τώρα έχουμε ένα μίγμα ωραίο, κάπως γλιτσερό που μοιάζει με άγρια γκρίζα πλαστελίνη και είναι έτοιμο να το εφαρμόσουμε στα προσχέδια (σκελετούς) των κατασκευών μας. Κάνουμε τα έργα μας  και όσο περισσέψει είπαμε.....σακούλα σφιχτά δεμένη....και ψυγείο.
Από την εμπειρία μου έχω παρατηρήσει ότι, μόλις τελειώσει η επικάλυψη ενός έργου με χαρτοπολτό, βοηθάει πολύ να έχω δίπλα μου ένα μπωλάκι με διαλυμένη γλουτολίνη (κρεμούλα) να βουτάω τα δάχτυλά μου και να χαϊδεύω τα έργα μου ώστε να έχουν ένα πιο λείο φινίρισμα.

Ομως, όπως και να το κάνουμε, στεγνώνοντας τα έργα, εξατμίζεται το νερό από τις κόλλες και μια αγριάδα την έχουν......Γι’αυτό στοκάρουμε με λίγο ακρυλικό στόκο και τρίβουμε με ψιλό γιαλόχαρτο για να γίνει η επιφάνεια όσο γίνεται πιο λεία.

Επίσης έχω να προσθέσω ότι τον πιο τέλειο χαρτοπολτό τον κάνουν οι αυγοθήκες και όλες εκείνες οι συσκευασίες από ανακυκλωμένο χαρτί (Πιάστε κάνα φίλο αυγουλά στη λαϊκή.....ότι κάνετε θα είναι για καλό σκοπό). 

Αυτά είχε να πει η κυρά δασκάλα, ετοιμάστε τα κουβαδάκια σας και τα υπόλοιπα υλικά σας και ξεκινείστε. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ......
 

35 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΥΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ !!!!!!!!
    ΠΡΟ ΦΑΓΗΤΟΥ ΤΟ ΤΡΩΜΕ ΑΥΤΟ Η ΜΕΤΑ;
    ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΟΚΥΒΩΤΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΩΡΑΙΟ ΠΟΛΤΟ!!!!!!!
    ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ!!!!!!
    ΜΕΡΣΙ ΠΟΛΥ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελειο το μαθημα,step by step!
    0ι οδηγιες σαφεις,αναλυτικες και κατανοητες.Σκοπος επετευχθη!
    Εγενετο πληρης εμπεδωση θεωριας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι ότι την εψαχνα την συνταγή!! Ευχαριστώ πολύ!! Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρένα....ευχαριστώ πολύ....τον χαρτοπολτό δεν τον συστήνω...δεν είναι και τόσο ελκυστικός.....το κεσεδάκι με τις κόλλες όμως.....μμμμμ....σκέτη μούρλια κρεμούλα είναι...χα χα χα. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφρούλα μου αγαπημένη.....τί έξυπνες μαθήτριες έχω εγώ ?????....όλα τα καταλαβαίνουν....Αλλά τα δικά σου χεράκια δεν είναι για τέτοιες βρωμιές....κάτι σε κόσμημα σε βλέπω να καλλιτεχνίζεσαι μελλοντικά. Φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Μάνια, σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη. Είπα λοιπόν να στην ανταποδώσω και ξετρελάθηκα με όσα είδα και διάβασα. Μπράβο σου...τέτοια blogs αξίζει να υπάρχουν στο διαδίκτυο. Φιλιά.....(Θα σε διαδώσω σε όλες τις φίλες....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η κυρία δασκάλα,άψογη,το μάθημά της πλήρως κατανοητό.
    Η αλήθεια είναι ότι έχει τη φασαρία της η διαδικασία,αλλά οι δυνατότητες του χαρτοπολτού σε κάνουν να τις αντιπαρέλθεις.
    Θα κρατήσω τη συνταγή,για τις καλοκαιρινές δημιουργίες.
    Ευχαριστούμε,Έλεν!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ Λενάκι μου.....ναι...για το καλοκαίρι είναι ό,τι πρέπει....δε μπορείς να φανταστείς και πόσο γρήγορα στεγνώνουν τα έργα...τον χειμώνα μόνο με τα καλοριφέρ...φιλιά πολλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η συνταγή σου τέλεια και πολύ κατατοπιστική... παίρνω τα κουβαδάκια μου και ξεκινώ δουλίτσα!!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πως τα λες ???πως τα λες!!!!
    τελειο μαθημα κυρια δασκαλα
    Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βίκυ και Ειρήνη....σας ευχαριστώ πολύ και σας γλυκοφιλώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελενίτσα, βάλθηκες να μας ξεσηκώσεις όλες !!!!! Τέλεια η περιγραφή σου ! Κάποια στιγμή θα το επιχειρήσω !! Φιλιά !!
    Υ.Γ. Την γλουτολίνη την αγοράζεις από χρωματοπωλείο ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ πολύ Μαριάννα μου.....ναι από χρωματοπωλείο...έχουν όλοι γύρω στα 3 ευρώ και διάβασα ότι είναι φυτικής προέλευσης....φιλιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και νόμιζα ότι ήταν εύκολο. Αυτό είναι ολόκληρη διαδικασία. Το κρατάω στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμμμμμ......εγώ σας προειδοποίησα Κατερινάκι μου.....μέχρι ένσημα για οικοδόμος μπορείς να κολλήσεις....φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εχω διαβάσει πολλές συνταγές για χαρτοπολτό στο internet αλλά η δική σου είναι φανταστική. Τη δίνεις με πολλές λεπτομέρειες διαφωτιστικές και φωτογραφίες. Ευχαριστώ θα τη δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σου Καλλιόπη μου, ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.....δεν σας περνάω για χαζές και τα γράφω τόσο αναλυτικά....απλά επειδή κι εγώ πέρασα από πολλές συνταγές και είχα καταμπερδευτεί....ήθελα τη δική μου εμπειρία να τη μεταδώσω έτσι...όπως θα ήθελα κι εγώ να τη μάθω από τους άλλους....αυτά και φιλιά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σευχαριστουμε για τις οδηγιες Ελενιτσα μου !!σκοπευω να ασχοληθω με τον χαρτοπολτό καποια στιγμή μαρεσει τρελλα...
    μονο που το αυτοκολλητακι μου πρεπει να καταλαβαινει κατιτις παραπάνω και να μην μου τα ρημαζει όλα..στο εργαστηριο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναι βρε Ντέμη μου...πρόσεξέ το γιατί είναι και οι κόλλες στη μέση....και οι βρωμοεφημερίδες με τη μουτζούρα τους....φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κυρία δασκάλα, άψογη και λεπτομερέστατη στην περιγραφή σας!!! Σας ευχαριστώ για το μάθημα, θα τα λέμε συχνότερα πλέον!!! Καλώς σε βρήκα...:0)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΕΕΕ!!!!!!κρατω την συνταγη!!και θα την δοκιμασωωω!
    φιλια και καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. καλως σας βρηκα..πολυ ομορφες οδηγιες..να σται καλα..καλη Κυριακη..φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για τον Oneirocosmo....την Μισιρλούκα και τη Μαρία.....
    Κόρες.....σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια....ό,τι μπορεί κάνει η καψερή η "δασκάλα"...

    Μισιρλούκα μου....από σένα έχω μάθει άπειρα πράγματα....και από το Μαράκι....σας αναφέρω και σε μια ανάρτηση (νομίζω στα ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΟΥΤΙΑ)

    Φιλιά πολλά πολλά σε όλες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δηλώνω ΕΥΤΥΧΗΣ που σε βρήκα!!!!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ευχαριστώ πολύ Ριρίκα....κι εγώ νιώθω ευτυχής που κάθε μέρα γνωρίζω και μία από σας...φιλιά πολλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ισως η καλύτερη παρουσίαση που έχω διαβάσει για χαρτοπολτό. Χαίρομαι που σε γνώρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΄Το blog σου είναι πολύ όμορφο. Και οι κατασκευές σου υπέροχες. Ευχαριστώ για την συνταγή του χαρτοπολτού, μου είναι πολύ χρήσιμη. Χαίρομαι που σε βρήκα. Άννα
    Υ.Γ. Και ο άντρας μου είναι Κρητικόπληκος (η καταγωγή μου είναι από Σητεία!!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φοβερές οι οδηγίες και πολύ απλές!! Εχω δοκιμάσει διάφορα για την επικάλυψη των σχεδίων μου αλλά τελικά αυτή η συνταγή είναι οικονομική και οικολογική (δεν πάνε χαμένες οι εφημερίδες!!). Σ'ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μας την πείρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γεια σας !!! συχαρητιρια για το μλποκ !!!! θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση .......λουπον αν δεν προλαβαινουμε να βρουμε γλουτονη τι μπορουμε να βαλουμε ?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γεια σας !!! συχαρητιρια για το μλποκ !!!! θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση .......λουπον αν δεν προλαβαινουμε να βρουμε γλουτονη τι μπορουμε να βαλουμε ?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. πολύ ωραίο blog! είσαι πολύ καλή στο να δίνεις οδηγίες! και σίγουρα θα δοκιμάσω να φτιάξω χαρτοπολτό! Τιμή μου να σε "βάλω" link στο blog μου! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΑΡΓΗΣΑ ΛΙΓΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΛΑ Η "ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ" ΜΕ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΑ ΠΑΛΙΆ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. φτηνα υλικα με τελειο αποτελεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Υπέροχη συνταγή και κατανοητή επεξήγηση... Σ ευχαριστώ που την μοιράστηκες μαζί !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή