Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΔΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΜΠΩΛ


 Σήμερα έχουν σειρά οι δίσκοι και τα μπωλάκια από χαρτοπολτό. Τί μπωλάκια δηλαδή ??....ολόκληρες φρουτιέρες έχω κάνει. Και είναι και χρηστικές παρακαλώ γιατί το τελικό τους φινίρισμα είναι ακρυλικό βερνίκι νερού που τα προστατεύει εξαιρετικά.
Δεν υπάρχει στο σπίτι δίσκος, φρουτιέρα, πιατέλα που να μην έχει χρησιμοποιηθεί για καλούπι. Η τεχνική γνωστή όπως πάντα. Μόνο φροντίζω να  προστατεύω το πρωτότυπο αντικείμενο  πρώτα με μία ζελατίνα ή νάϋλον σακούλα για να μπορεί να ξεκαλουπωθεί μετά εύκολα.
 Τα πρώτα έργα τα έκανα με μικρές λωρίδες εφημερίδων κολλημένες με γλουτολίνη (κόλλα ταπετσαρίας) που διάβασα κάπου ότι είναι και φυτικής προέλευσης. Παίρνω ένα κουβαδάκι από γιαούρτι, το γεμίζω με νερό (πρέπει να παίρνει περίπου ένα λίτρο)  και ρίχνω μέσα περίπου 3 κουταλάκια του γλυκού γλουτολίνη. Το ανακατεύω καλά, το αφήνω λίγο να πήξει και μέσα σ’ αυτό το διάλυμα βουτάω τα εφημεριδάκια μου κι αρχίζω το στρώσιμο πάνω στο αντικείμενο που θέλω να κάνω. Δηλαδή φασκιώνω με νάϋλον ένα μπωλ, το τουμπάρω και μετά αρχίζω το κόλλημα με τα μουσκεμένα εφημεριδάκια στη γλουτολίνη.  Βάζω αρκετές σειρές, να πάρει αρκετό πάχος και το αφήνω να στεγνώσει. Μετά το στοκάρω με ακρυλικό στόκο να καλυφθούν οι εφημερίδες, στεγνώνει πάλι και το τρίβω με γιαλόχαρτο. Ετσι έκανα τις πρώτες δημιουργίες.
 Μετά όμως που έμαθα τη συνταγή του χαρτοπολτού,  κατάργησα εντελώς τις λουριδίτσες εφημερίδας κι έστρωνα τον χαρτοπολτό μου απ’ ευθείας στο φασκιωμένο καλούπι. Φυσικά και σ’ αυτή την περίπτωση θέλει το στοκάρισμα και το τρίψιμό του. Στο τέλος αστάρωμα, βάψιμο και βερνικάκι. Φωτό έχω μόνο από τον πρώτο τρόπο με τα εφημεριδάκια.  Καλούπωμα με χαρτοπολτό δεν έχω, απλά φανταστείτε το......Τόσα μαθήματα σας έκανα αναλυτικά....βάλτε και λίγο τη φαντασία σας να δουλέψει.......
Επειδή είμαι σίγουρη ότι τα μαθητούδια μου είναι έξυπνα παιδιά (και ελλείψει φωτογραφιών...) θα σας πάω κατ' ευθείαν στο τελικό αποτέλεσμα....δηλ. βάψιμο και στόλισμα κυρίως με ντεκουπάζ (τόσες χαρτοπετσέτες έχω στην προίκα μου...να μη τις χρησιμοποιήσω η γυναίκα ???...... )
Αυτά για σήμερα.....καλό βράδυ...πολλά φιλιά.

9 σχόλια:

  1. Καλε,εμεινα αφωνη ,η γυναικα!
    Τι καλλιτεχνικος οιστρος ειναι αυτος!
    Εισαι οντως μια αρτιστα!
    Οι γατουλες, αξιολατρευτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΕΝΙΤΣΑ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΟΠΟΛΤΟ!!!
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΟΜΠΥ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ!!!!!!
    ΝΑ ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
    ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΙ ΑΛΛΑ!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμμμμμ......τζάμπα το πήραμε το ψευδώνυμο??????.....κι εμένα οι γατούλες είναι οι αγαπημένες μου και είναι και μεγαλούτσικες...και που να δεις και τα υπόλοιπα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρένα μου, ευχαριστώ πολύ για το θαυμασμό σου.....και τί να πω εγώ για σένα??????....Ασε....κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τσουλάει η ζωή μας ευχάριστα και να μη μας παίρνει από κάτω. Οσονούπω (άκου.....)θα ανεβάσω και τη συνταγή του χαρτοπολτού και όποια απορία έχεις θα με ρωτάς. Τρελαίνομαι να κάνω τη δασκάλααααααα.....φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλεν,κι εγώ άφωνη από τα τόσα έργα!
    Το ένα καλύτερο απ΄το άλλο,πρέπει να δοκιμάσω και θα το κάνω κάποια στιγμή-απλά είμαι του αύριο...
    Οι πίνακες υπέροχοι!
    Άντε,περιμένω να μάθω τη φόρμουλα του χαρτοπολτού.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απίστευτο τι μπορεί να φτιάξει κανείς!! Φανταστικά! Και ανακύκλωση παράλληλα...
    Μπράβο και καλό δημιουργικό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλος! Έχεις master στον χαρτοπολτό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά επαθα πλάκα !! καλά την πήρα την συνταγή, εγώ θα μπορέσω να φτιάξω κάτι τις? Τα δικά σου είναι υπέροχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕισαιΔασκάλα στο χαρτοπολτό!!!!!ολα τελεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή