Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΤΑ ...ΤΣΑΝΑΚΙΑ ΜΟΥ


Προετοιμάζοντας αυτή την ανάρτηση, ήθελα να τη συνδέσω με  την
προέλευση της γνωστής έκφρασης «χώρισαν τα τσανάκια τους».Έτσι, για να διανθίσω το κείμενό μου πριν κάνω την παρουσίαση των έργων μου, έκανα τη σχετική έρευνα. ‘Εψαξα από δω....έψαξα από κει....δεν βρήκα τίποτα.

Άρχισε λοιπόν το πονηρό μυαλό μου να ψάχνει διάφορες εκδοχές που να σχετίζονται με την προέλευση της εν λόγω φράσης.

Στην αρχή υπέθεσα ότι κάποιοι έτρωγαν μαζί, από κοινά πήλινα  πιάτα, που ονομάζονταν τσανάκια, αλλά επειδή ορισμένοι ήταν λαίμαργοι κι έτρωγαν πρώτοι όλο το φαγητό, αποφάσισαν να τρώνε από χωριστά πιάτα (τσανάκια)  ώστε να μη μένει κανείς νηστικός.

Η εκδοχή αυτή μου φάνηκε αρκετά απλοϊκή και αυθαίρετη, δεν με ικανοποίησε και σκέφτηκα ότι «χωρίζω τα τσανάκια μου» είναι πιο λογικό να σημαίνει το χωρισμό «από τραπέζης» ενός ζευγαριού. Δηλαδή εκεί που έτρωγαν και οι δύο από ένα πιάτο (τσανάκι), χώρισαν, μάζεψε ο καθένας τα πιατικά του και τα προικιά του και βάρεσαν διάλυση. 

Εμένα μέχρις εκεί μου έκοψε......
Τώρα αν κάποιος ξέρει πραγματικά την προέλευση της έκφρασης.....ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, να μας το πει κι εμάς να το μάθουμε (άντε.....δουλειά για το σπίτι σας έδωσα σήμερα.....όλα από μένα θα τα μαθαίνετε ??????)

Εγώ πάντως προτίμησα να στολίσω τα δικά μου τσανάκια, αφού βεβαίως τσάκισα το περιεχόμενό τους, διότι τυγχάνω φανατική καταναλώτρια των πάσης φύσεως γαλακτομικών, σε σημείο που η μάνα μου να λέει ότι εκείνη μεν καταγόταν από χωριό αλλά σε μένα ένας γαμπρός τσοπάνης θα μου πήγαινε...γάντι.

Λοιπόν, τα τσανάκια μου πλύθηκαν, περάστηκαν με αστάρι νεφτιού, μετά βάφτηκαν με ακρυλικά χρώματα και τέλος στολίστηκαν με την τεχνική της ντεκουπάζ. Τελικό φινίρισμα με ακρυλικό βερνίκι νερού για προστασία.
Τώρα σκέφτομαι τις πιθανές χρήσεις τους, όπως γεμάτα με καραμελίτσες ή ζελεδάκια,  με μικρά βότσαλα και κερί......ή γεμισμένα μέχρι τη μέση με άμμο θαλάσσης για υπαίθρια στακτοδοχεία.

Ρίξτε μια ματιά και σκεφτείτε κι εσείς διάφορες ιδέες σχετικές με τη χρήση τους....





Νομίζω ότι μ' αυτές τις παρεμβάσεις τα τσανάκια μου όχι μόνο δεν...χώρισαν αλλά ξεχώρισαν.
Φιλιά πολλά σε όλους......

43 σχόλια:

  1. Πολύ καλά την εξήγησες την έκφραση. "Το τσανάκι, λέξη προελεύσεως τουρκικής [τουρκ. çanak -ι], είναι το πιάτο. Η έκφραση σημαίνει, ότι παύω να συνεργάζομαι, κόβω γέφυρες επικοινωνίας με κάποιον ή αναφέρεται σε ζευγάρι που χωρίζει, ήτοι δεν τρώνε πια από το ίδιο πιάτο."

    Εγώ πάντως αν είχα τα δικά σου τσανάκια δεν πρόκειται να τα χώριζα με κανέναν, θα τα κρατούσα όλα δικά μου! :) Είναι πολύ όμορφα όλα! Ωραία θα ήταν και με παχύφυτα μέσα που δε θέλουν πολύ χώμα και πότισμα.
    Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Μαίρη μου....να ένα καλό κορίτσι που έφερε πρώτο την εργασία του. Σ΄ευχαριστώ πολύ και για την ιδέα με τα παχύφυτα. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ομορφα τα τσανακια σου Ελενη!Με γεια!!Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελενη μου αυα τα τσανακια ειναι για στολισμα οχι για χωρισμα
    για στα χερακια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ Δημητρούλα μου, να είσαι καλά, καλό βράδυ και σε σένα. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειρηνάκι μου, πραγματικά στολίδια είναι είτε στον πάγκο της κουζίνας, είτε στο τραπέζι της βεράντας. Σ' ευχαριστώ και σε φιλώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πανέμορφα έγιναν τα τσανάκια σου Ελένη μου ! Μου θύμισαν κάποια δικά μου που είχαν αρέσει στα ξαδέλφια μου από την Γαλλία και τα πήραν μαζί τους φεύγοντας !!!!! Τώρα έχω κι εγώ δύο-τρία στα σκαριά.
    Συμφωνώ με την Μαίρη και για την ερμηνεία αλλά και για τα παχύφυτα και ξέρω πόσο σου αρέσουν αυτά!
    Καλό ξημέρωμα και φιλάκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ δεν φέρνω εργασία γιατί έφερε η Μαίρη...μη γράφουμε και τα ίδια και κουραζόμαστε με τόση ζέστη! Λούφα με λίγα λόγια...Τα τσανάκια σου έγιναν πολύ χαριτωμένα και ζηλευτά.Τασάκια μη τα κάνεις καλέ...είναι πολλά...πόσο να καπνίσετε πια; Βάλε κεράκια...βάλε βοτσαλάκια...βάλε κάτι τέλος πάντων,όλα όμορφα θα δείξουν. Μπορούσες βέβαια ένα (ένα δεν σου λέω όλα!),να το ζωγράφιζες,αλλά τέλος πάντων,περιμένω,έχω υπομονή...Άσε που πάω διακοπές,έχεις καιρό για να ζωγραφίσεις...φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαχαχα! Καλά σου λέει η Μαρία ! Κι εγώ της χρωστάω ζωγραφική......!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ωραίαααααα πολύ μου αρέσουν τα τσανάκια. λες να προσπαθήσω να κάνω αντιγραφή?? τις οδηγίες μας τις έδωσες και σευχαριστούμε.
    καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ Μαριάννα....πολύ θα ήθελα να τους έκανα και μερικές φωτοσκιάσεις αλλά είπαμε....τούβλο η ντεκουπατζού. Περιμένω μαθήματα. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βιλλιωτάκη μου, δεν είδες καλέ τη ζωγραφική μου ????.....Κάτι έλικες και κάτι κερατάκια στην τσανάκα με τον κισσό ????....εγώ τα έκανα. Δεν τολμώ παραπάνω.....Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαρία μου. να το τολμήσεις. Πανεύκολο είναι και θα σου πετύχει. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία τα τσανάκια σου!Εγώ σίγουρα ένα θα το έβαζα στην είσοδο για να βάζω μέσα τα κλειδιά μου και το άλλο στο μπάνιο για να βάζω τα λαστιχάκια για τα μαλλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χάρμα οφθαλμών !!! Αλλά επειδή είμαστε και πρακτικές....τασάκια σε καμία περίπτωση αλλά στο τραπέζι για το ουζάκι ή το τσίπουρο με ελίτσες, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα κλπ
    πως το βλέπεις;
    Βέβαια θα είναι υπέροχα με φυτά, μικρά κακτοειδή ή παχύφυτα στολισμένα στην υπέροχη αυλή σου ή στο περβάζι ενός παραθύρου....
    Οποιο περιεχόμενο και να έχουν είναι εξαιρετικά και ευχαριστούμε για τις λεπτομέρειες της κατασκευής τους!!!
    Οι Χρυσομέλισσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χάρμα οφθαλμών !!! Αλλά επειδή είμαστε και πρακτικές....τασάκια σε καμία περίπτωση αλλά στο τραπέζι για το ουζάκι ή το τσίπουρο με ελίτσες, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα κλπ
    πως το βλέπεις;
    Βέβαια θα είναι υπέροχα με φυτά, μικρά κακτοειδή ή παχύφυτα στολισμένα στην υπέροχη αυλή σου ή στο περβάζι ενός παραθύρου....
    Οποιο περιεχόμενο και να έχουν είναι εξαιρετικά και ευχαριστούμε για τις λεπτομέρειες της κατασκευής τους!!!
    Οι Χρυσομέλισσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ω συγγνώμη κυρία μου...δεν πρόσεξα!Είναι μια καλή αρχή!Εύγε!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ όμορφα τα έκανες Ελένη μου!!!!!
    Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ όμορφα Ελενίτσα, φαντάζομαι πόσο ωραία θα ταιριάζουν σε 'κείνη τη ζηλευτή γωνίτσα που πίνεις τον καφέ σου στο εξοχικό. Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστώ πολύ Πινελίτσα μου....πολύ ωραίες ιδέες....Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κλαυδία μου (Χρυσομέλισσες).....καλά σας κατάλαβα εγώ ζουμπουρλούδες μου.'Ολο στα φαγώσιμα τον έχετε το νου σας....χα χα χα. Πάντως συμφωνώ με τις ιδέες σας. Φιλιά πολλά σε όλα τα όμορφα κορίτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έφη και Αννέττα, σας ευχαριστώ πολύ. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Βιλλιώτη μου.....κάποιο τσανάκι (γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλα) θα προσπαθήσω να το ζωγραφίσω για να σου κάνω το χατήρι. Σ' ευχαριστώ που με προτρέπεις.....ειδικά ΕΣΥ. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΑ ΤΣΑΝΑΚΙΑ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ!!
    ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΩΜΑΤΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!
    ΑΡΧΙΣΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΟΠΟΛΤΟ, ΜΟΛΙΣ ΘΑ ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ ΘΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τι όμορφα τσανάκια! Για την καλοκαιρινή βεράντα είναι ότι πρέπει με κεράκια! Α, και η ζωγραφική σου στον κισσό, πολύ ταιριαστή και επιτυχημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μπράβο Ρένα....ό,τι θες...εδώ. Πολλά φιλιά και καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευχαριστώ πολύ Βέφα μου, πραγματικά βγήκαν πολύ χαριτωμένα. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ!!ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. πέροχα τα τσανάκια σου και το decoupage το ίδιο.Είδες πως αλλάζουν τα αντικείμενα με μεράκι, γούστο και λίγη διάθεση για δουλειά!Σ΄ευχαριστώ για την εγγραφή σου στο Blog μου, ειλικρινά, με σκλαβώσατε όλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Υπέροχα τα τσανάκια σου και το decoupage το ίδιο.Είδες πως αλλάζουν τα αντικείμενα με μεράκι, γούστο και λίγη διάθεση για δουλειά!Σ΄ευχαριστώ για την εγγραφή σου στο Blog μου, ειλικρινά, με σκλαβώσατε όλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ελενιτσα η προταση μου ειναι να παραμεινουν αδεια και να στολιζουν με το εκτοπισμα τους! Το πολυ-πολυ να βαζεις μεσα τα κλειδια και το κινητο σου!!
    Εγω παλι που διαθετω κατι παρομοια αλλα ..υποδεεστερα ,
    (περιειχαν γαλακτομπουρεκο!)τα εστειλα να εκτελουν χρεη πιατακιων σε γλαστρες!Βλεπεις δε τα ειχα φτιαξει με τα χερακια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Όμορφα έγιναν τα ...τσανάκια σου και η Μαίρη πρώτη πρώτη έδωσε την σωστή απάντηση-εξήγηση.Έχω φτιάξει και εγώ ένα τσανάκι-από γαλακτομπούρεκο-,το έχω γεμίσει με διακοσμητική άμμο, κοχύλια και ένα κερί στην μέση.Η γωνιά σου όσο πάει και συμπληρώνεται.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ευτυχώς βρέθηκε η Μαίρη κι έλυσε το γρίφο,και σήμερα θα φύγουμε πλουσιώτερες απο γνώσεις και αισθητική ,όπου κάνατε τα θαύμα σας μανδάμ,έστω κι άν έκανες έλικες ΜΟΝΟ ζωγραφιστούς...Κουράστηκες γι αρχή αλλά αφού ικανοποιήθηκε η δασκάλα,εγω περισσέυω,περιμένω το επόμενο χτύπημα τσανακίων!!!!Εμένα πάντως μ έστειλες σούμπιτη στο Σ/Μ κι αγόρασα γιαούρτι.
    ..
    Κόντρες τσανακίων,το λέμε αυτό !χαχαχα
    Φιλάκια πολλά,ΟΛΑ ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ σαν τα τσανάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Kαλως σε βρηκα!Πανεμορφα εγιναν!Καλο μηνα Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Α, εσύ φτιάχνεις ωραία τσανάκια!
    Και αν κρίνω από την πληθώρα των σχολίων, πρέπει να βγει καινούργια έκφραση του στυλ "τους ένωσαν τα τσανάκια της"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δεν μπορεις να πεις! Αργησα χαρακτηριστικά!!! Αλλά τα θαυμασα τα τσανάκια σου! Είναι απίστευτα όμορφα!
    Ωραία σχέδια , ταιριαστά , καλαίσθητα! Να'σαι καλά, Ελένη μου! Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ελενη περασε να παρεις το βραβειο σου
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Λενακι μου τι κάνεις;Α!!!!!ωραιότατα τα τσανάκια σου και πολύ μαρεσουν τα σχεδιάκια τους !!!!!!Εφτιαξες πάρα πολλά με ρεσω θα δειχνουν απίθανα στην όμορφη αυλή σου!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πολυ ομορφες μεταμορφωσεις!!!φτιαγμενα με πολυ γουστο!να σαι καλα και να εχεις μια υπεεεεεροχη εβδομαδα!πολλα φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Εugenia-Victoria....thank you very much for your visit and your kind words...I visited your blog too....and I admired your work...You are a real artist...I am only a hobbista....Saludos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Το ενα καλύτερο από το αλλο .....
    ξεχωριστες και ομορφες δημιουργίες
    Καλό απόγευμα...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ευχαριστώ 'Εφη....μιλάμε για πολύ γιαούρτι και τώρα θα τρώμε ακόμα περισσότερα για να μου μένουν και οι τσανάκες....φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή