Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΑ (Ματριόσκα)


Tις θυμόμαστε από παιδιά, τις γλυκές, ξύλινες, φουσκωτές κουκλίτσες με τα παραδοσιακά ρωσικά φορέματα, που θύμιζαν μανούλες ή γιαγιάδες και καθεμιά έκρυβε μέσα της έξι-εφτά άλλα κουκλάκια, το καθένα σε δύο κομμάτια, για να βγει από το εσωτερικό του το επόμενο μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία φιγούρα, που είναι συμπαγής και ονομάζεται «σπόρος».
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που συνέλεξα συμβολίζουν πιθανόν δύο έννοιες. Η μία είναι η γονιμότητα (η πρώτη και μεγαλύτερη είναι η πρόγονος και ακολουθούν οι απόγονοί της).
Η άλλη συμβολίζει την εξέλιξη του ανθρώπου, από τη γέννηση μέχρι τα γηρατειά.
Οι μπάμπουσκες ή ματριόσκες, όπως τις λένε οι Ρώσοι, αποτελούσαν ανέκαθεν το πιο αγαπημένο αναμνηστικό όσων πέρασαν έστω και μία φορά από τους πάγκους της οδού Αρμπάτ στη Μόσχα ή και των ανά τον κόσμο τουριστών που τις έβρισκαν στα διάφορα παζάρια ή, ακόμη καλύτερα, έπεφταν στα χέρια τους ως δώρο από κάποιον συγγενή που πήγαινε παλιότερα μια βόλτα μέχρι το...σιδηρούν παραπέτασμα.

Το όνομα της κούκλας είναι Matryoshka (Матрёшка, προφέρεται ματριόσκα), και προέρχεται από το γυναικείο όνομα Matryona το οποίο είναι συνηθισμένο όνομα χωριατοπούλας. Πολλές φορές όμως θα συναντήσουμε (λανθασμένα) το όνομα Μπάμπουσκα για τις συγκεκριμένες κούκλες .

Για να γίνει μια αυθεντική ματριόσκα απαιτούνται καλής ποιότητας ξύλο, ανθεκτικό και ελαφρύ, και φυσικά ένας καλός τεχνίτης. Ο Βασίλι Ζβεζντότσκιν ζούσε στη Μόσχα στα τέλη του 18ου αιώνα και εργαζόταν σε εκδόσεις για παιδιά, όταν το 1898 είχε την ιδέα να φτιάξει μια κουκλίτσα άδεια στο εσωτερικό της, που θα έκρυβε εκεί άλλες κουκλίτσες μικρότερες, κούφιες
κι αυτές, για να μπορούν να φιλοξενούν άλλες ακόμη πιο μικρές κ.ο.κ. 

Το πρώτο αυθεντικό μοντέλο ματριόσκας ζωγράφισε ένας διάσημος εικονογράφος παιδικών βιβλίων, ο Σεργκέι Μαλιούτιν. Την απεικόνισε χοντρούλα και γελαστή, με την παραδοσιακή ρωσική φορεσιά, μια ιδανική μανούλα, που συνολικά αποτελούνταν από οχτώ κομμάτια. Δύο χρόνια αργότερα, η πρώτη ματριόσκα εκτίθετο στη διεθνή Expo του Παρισιού. Κάπως έτσι γεννήθηκε η μυθική ματριόσκα, σύμβολο της τσαρικής Ρωσίας και όχι μόνο, γιατί φυσικά η ιστορία προχωράει... Σήμερα στους πάγκους του ιστορικού μοσχοβίτικου πεζόδρομου μπορείς να δεις και ματριόσκες με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον Λένον, τον Ελβις και τον Πούτιν, τον Μπους, τον Σουμάχερ και τον Χάρι Πότερ, και πολύ τελευταία τον Ομπάμα, τη μια δίπλα στην άλλη.

Κι όμως, οι κινεζικές απομιμήσεις εκτόπισαν τις αυθεντικές ματριόσκες από την αγορά, που διέρχεται τώρα σοβαρότατη κρίση κι έχει άμεση ανάγκη από σωτήριες επεμβάσεις. 

Οι πωλήσεις των αυθεντικών έπεσαν κατά 90 τοις εκατό και οι περίπου 30 χιλιάδες καλλιτέχνες, που στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι αφού ολόκληρες οικογένειες απασχολούνται στον τομέα, βρέθηκαν σε απόγνωση. Η φίρμα Aofis, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής στο Σεργκιέβ Ποσάντ, την πόλη της ματριόσκας, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων αφού, όπως δήλωσε ο διευθυντής της, Αλεξάντρ Κουρενόι, «κινδυνεύουμε να κλείσουμε για πάντα και να αφήσουμε την αγορά στα χέρια των Κινέζων». 

Η ρωσική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε, μια και ετέθη θέμα εθνικού πρεστίζ, και τα πράγματα βαίνουν ήδη προς το καλύτερο. 
Εκτός όμως από τους Κινέζους, οι αυθεντικές ματριόσκες απειλούνται  και από μένα γιατί τόλμησα να τις κατασκευάσω από χαρτοπολτό και φοβάμαι μήπως φτάσει και σε μένα κάνα ρώσικο....εξώδικο.


Τις σχετικές πληροφορίες τις άντλησα από Enet της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.
Πολλά φιλιά.... (υπό τους ήχους της μπαλαλάϊκας)


61 σχόλια:

  1. Κούκλες οι....κούκλες σου. Έκπληξη ήταν το τέλος της ανάρτησής σου, γιατί νόμιζα ότι απλά μας έδινες πληροφορίες , που ήταν ομολογώ άκρως ενδιαφέρουσες.Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυχαριστώ πολύ Σωσώ μου...τις δούλευα ολόκληρη εβδομάδα γιατί τις είχα κάνει από πέρυσι και ήταν ημιτελείς.... και νόμιζα η ηλιθία ότι είχα βγάλει φωτό από τα προηγούμενα στάδια....αλλά σήμερα είδα ότι δεν είχα τελικά άλλες φωτό. (Χθες ξετίναξα τη σελίδα σου κι εντυπωσιάστηκα....είσαι καταπληκτική). Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα....Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και έλεγα και εγώ τι ήταν αυτά τα κομμάτακια που έβλεπα να αιωρούνται.....Μετά την απάντησή σου στο σχόλιο μου κατάλαβα ότι ήταν από το ξετίναγμα. χα χα χα . Φιλιά καληνύχτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πανέμορφες οι μπαμπουσκίτσες σου (το ορθό όνομα μου πέφτει λίγο δύσκολο )χαχα
    Μπράβο Ελενα!Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eυχαριστώ πολύ Χρυσανθη μου...εμένα πάλι μου έχει κλέψει την καρδιά το τραπέζι που έκανες με το κολπάκι του στοκαρισμένου στένσιλ...ψάχνω να βρω σχεδιάκι και για το δικό μου...Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λενάκι μου πολύ όμορφες οιμπάμπουσκες!!!μπράβο σου!!!πολυ δουλεια ε;
    Έχω μια θεία που της είχε κάνει η μαμά μου δώρο πριν πολλά χρόνια μπάμπουσκες και κάθε φορά που πάω επίσκεψη με την μικρή μου ...απίστευτο όση ώρα είμαστε εκεί ''σούζα η μικρή''!!! ούτε πηδήματα, τρεξίματα, πειράγματα και ταρζανιές ..κιχ δεν ακούγεται ...της δίνει η θεία τις κουκλίτσες και ησυχάζουμε....ΜΑΓΙΚΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣ...
    !!!!

    Υ.Γ ελα να πάρεις το βραβείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελενίτσα υπέροχες οι Ρωσίδες σου!! Εννοείς ότι τις ζωγραφισες κιόλας;;; Πολύ καλές και οι πληροφορίες, μακάρι να είχαν και άλλοι την ευαισθησία να προστατεύουν έτσι την χώρα τους, φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αννέττα μου....πολύ χρονοβόρα δουλειά. Τις έκανα με χαρτοπολτό...τις έτριψα...τις στοκάρισα...τις αστάρωσα....τις έβαψα...έκανα ντεκουπάζ τις ποδίτσες τους από χαρτομάντηλο....και όλα εκείνα τα ψιλολόγια για τελείωμα. Και όλα αυτά επί πέντε. Κατάλαβες ???? Ευχαριστώ πολύ και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ντέμη μου, σ' ευχαριστώ πολύ. Εχω κι εγώ μία που μου την έφεραν το 80 από τους Ολυμπιακούς της Μόσχας. Αν έχει διασωθεί από τα τρία θηρία είναι γιατί την είχα καλά κρυμμένη....και δεν τους την έδωσα ΠΟΤΕ να την παίξουν. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελενη μου...ζωγραφισες παλι!Χαρμα οι
    μπαμπουσκες !Βεβαια, εσυ δεν ακολουθησες τη ..πεπατημενη στα χρωματα, εκανες το προσωπικο σου styling που τις εκανε μοναδικες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ πολύ Αφρούλα μου....ναι, δεν μου άρεσαν εκείνες οι πολύχρωμες οι παρδαλές με τα διάφορα λουλουδάκια στις ποδιές τους.....τις ήθελα περισσότερο μίνιμαλ...αν και πάλι τις φόρτωσα ελαφρώς...αλλά ήθελα να σπάσω τη μαυρίλα....τις Μανιάτισσες μοιρολογίστρες που είπε και η μικρή κόρη....χα χα χα Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έγιναν φοβερές οι κουκλίτσες! Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες (δεν ήξερα τόσα πολλά πράγματα για αυτές!) Και βλέποντας όλα αυτά μου θύμισαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στη φετινή Eurovision!(είμαι πάντα μέσα στο κλίμα!) Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Helene, σ΄ευχαριστώ πολύ.....αλήθεια δεν το σκέφτηκα καθόλου....δίκιο έχεις. Μάλλον τη μέρο της eurovision έπρεπε να κάνω την ανάρτηση. Φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ όμορφες τις έκανες Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλώς σε βρίσκουμε!
    Ωραίες τόσο οι μπαμπούσκες σου, όσο και οι πληροφορίες που μας δίνεις!
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραίες οι πληροφορίες για τις κούκλες αυτές που πράγματι τις έχω στο μυαλό μου από παιδί πάντα με ωραίες αναμνήσεις συνδιασμένες. Μπράβο σου που τις έφτιαξες και μόνη σου...πολύ καλές...Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Xρυσούλα,
    ΕΛΕΝΑ και Εύα Ζ......
    σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια να είστε καλά και καλό σ/κ και σε σας.....φιλιά σε όλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχω κι εγώ ένα τέτοιο που μου την έφερε η μαμά μου από το ταξίδι της στη Ρωσία.Καλό βράδυ γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ελενάκι μου ιδιαίτερες οι μπαμπουσκίτσες σου όπως τις λέει η Χρυσάνθη!

    Διαβάζοντας στο τέλος έφτασα στην έκπληξη!

    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. KALHMERA ELENH MOY!!!!!!!
    ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΤΙΣ ΕΦΤΙΑΞΕΣ!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχτίδα μου, σ' ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αντιγόνη μου, σ' ευχαριστώ πολύ...παρ' όλο που τις είχα μισοτελειωμένες πάνω από χρόνο, τελικά φορτσάρισα και τις τελειοποίησα. Το βάψιμο, σε όλα τα αντικείμενα από χαρτοπολτό, είναι μια διαδικασία μαγευτική. Μου φαίνεται θα στρωθώ να κάνω κι άλλες. Φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα Effie, σ΄ευχαριστώ πολύ. Προσπάθησα να τις κάνω minimal μήπως και αρέσουν σε καμιά από τις κόρες και τις πάρουν σπίτια τους για στόλισμα.....θα δείξει...φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αρτίστα μου τις έκανες πανέμορφες, όπως άλλωστε ότι πιάνουν τα χεράκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πανέμορφες οι μπαμπούσκες σου! Εκανες θαύματα με το χαρτοπολτό! Συγχαρητήρια Ελένη!! Και χρόνια σου πολλά γι ατην αυριανή σου εορτή! Να'σαι πάντα καλά, γερή και δυνατή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εχουν ακόμα ένα όνομα "Nesting Dolls"!!!! Πολύ τους ταιριάζει και αυτό. Μα όπως και να τις λένε είναι αξιαγάπητες!!!!! ...και οι δικές σου μοναδικές και λατρεμένες!!!!!!!!! Φιλιά Ελένη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλή μου φίλη της μπλοκογειτονιάς μου δεν μπόρεσα να βρω το μέιλ σου και έτσι σου εύχομαι από έδω Χρόνια Πολλά για τη γιορτή σου γλυκιά μου.Υγεία και χαρά να έχεις πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εγώ πειράζει που την κέντησα;
    http://e-crochet.blogspot.com/2012/05/blog-post_21.html
    Πέρασε να την δεις, σου έχω κάνει αφιέρωση.
    Χρόνια Πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ελένη μου υπέροχες οι μπαμπουσκίτσες σου, εχεις γίνει καταπληκτική στον χαρτοπολτό.
    σου ευχομαι Χρονια Πολλά για την γιορτή σου, γερή και ευτυχισμένη
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ελενίτσα, Χρόνια σου πολλά και καλά και πάντα με υπέροχες δημιουργίες !!!!!
    Υπέροχη η ανάρτησή σου για τις ματριόσκες,
    υπέροχες όμως και οι δικές σου από χαρτοπολτό !!!
    Υπέροχα περάσαμε κι εμείς στην Θεσσαλονίκη !!
    Θα τα πούμε από κοντά κάποια στιγμή, ελπίζω!
    Φιλάκια πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ελένη Χρόνια σου Πολλά και καλά με υγεία και δημιουργίες!!!
    Οι μπαμπούσκες σου υπέροχες, από μικρή τις θαύμαζα!!!
    Καλή γιορτινή εβδομάδα :) !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Eλενιτσα Χρονια πολλα για τη γιορτη σου,παντα με υγεια,με χαρα και ευτυχια!!!!!
    Φιλια πολλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ελένη χρόνια πολλά, πολύχρονη και ευτυχισμένη. Να είσαι πάντα δημιουργική όπως τώρα με υγεία και πολύ αγάπη γύρω σου, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ελένη μου χρόνια πολλά!!να χαίρεσαι την γιορτή σου να έχεις πάντα υγεία,ευτυχία,χαρά και πολύ αγάπη!!!!Και του χρόνου!!!!Να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου!!!! φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Απίθανες έγιναν οι ματριόσκες σου! Μπράβο σου! Και για τη γιορτή σου πάντα δημιουργική και γεμάτη έμπνευση! Χρόνια πολλά και καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ!!!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΕΛΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΓΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!!!ΟΙ ΚΟΥΚΛΙΤΣΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΠΟΛΤΟ!!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ~!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Xr;onia Poll;a El;enh moy!!!E;yxomai ap;o kardi;aw yge;ia,xar;a kai eytyx;ia!!Fil;akia poll;a!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ελένη μου χρόνια πολλά και Καλά!! Εξαιρετικές οι μπαμπούσκες σου!! Πολύ καλή δουλειά!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. EΛΕΝΗ
    Pepi
    Σταυρουλίνι,
    Αχτίδα.....σας ευχαριστώ πολύ όλες για τα καλά σας λόγια αλλά και για τις ευχές σας για τη γιορτή μου.
    φιλιά πολλά πολλά σε όλες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Effie,
    Niatta,
    Μαρία
    Marie-Ann....ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Να είστε καλά. Σας φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μαντρίνα,
    Μαρία,
    Αννέττα και
    Ντέμη....ευχαριστώ για τις ευχές, να είστε καλά...Σας αγαπώ και σας φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Βέφα,
    Φωτολαμπίδα,
    Νάσια,
    Χρυσάνθη και
    Μάνια....
    Ευχαριστώ για τις ευχές κορίτσια, να είστε καλά, πολλά φιλιά σε όλες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΕΝΙΤΣΑ ΜΑΣ!!!!!
    ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΣΟΥ!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ευχαριστώ πολύ Ρένα.....και συγχαρητήρια για την επιτυχία της έκθεσης....έμαθα από παντού τα καλύτερα.....να είσαι καλά....πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. χρονια σου πολλα!!!και καλα!!!
    ...irida...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Χρόνια σου πολλά, καλά και δημιουργικά!!!Έγιναν υπέροχες οι κούκλες σου!Μπράβο!!! Πολύ ωραίες και οι πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Πάρα πολύ ωραία η ιστορία σου!! Χρονια πολλά και για την γιορτόυλα σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Iριδα......
    Σπυριδούλα.....
    Σπιτικά Μυστικά....
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και τα καλά σας λόγια.....φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. inaugural visit to introductions and sharing all follow
    Please visit again
    wait, do not forget to follow back to a friend
    thank you

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. inaugural visit to introductions and sharing all follow
    Please visit again
    wait, do not forget to follow back to a friend
    thank you

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Λενάκι πως πας με την αλλεργία;εισαι καλύτερα;
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Τις λατρεύω, αλλά κι εγώ τις λέω Μπαμπουσκες...ειχα κανει και αναλογο post στο blog μου: http://wp.me/pF2in-2Y
    Moυ φαίνεται απίστευτο που κατασκευασες μόνη σου από χαρτοπολτό! Χρυσοχέρα Λενάκι!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ελα Ντέμη μου.....είμαι αρκετά καλύτερα εκτός από κάποιες στιγμές που με πιάνει παροξυσμός φταρνίσματος και φαγούρας στη μύτη. Αντε.....πέρασε κι αυτή η Άνοιξη....σ' ευχαριστώ και φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Γεια σου Decofairoula μου.....σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το θαυμασμό σου. Αφού κι εγώ, καλέ, δεν το πιστεύω ότι τις έχω κάνει από χαρτοπολτό.....Σαν ξύλινες φαίνονται....φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Κουκλες οι κουκλες σου πολυ καλη δουλεια!!!Μπραβοοοοο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑ!ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑ! ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑ! ΤΕΜΠΕΛΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ..ΞΥΠΝΑ ΚΑΝΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΦΕΡΤΟΝ ΣΤΟ..ΜΠΑΛΚΟΝΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ωραίες αμέλες μπαμπου...τέτοιες..χιχι
    η γιαγιά μου είχε πάρα πολλές στο σπίτι της,μας έκρυβε καραμέλες μέσα.Δεν ήξερα το στόρυ,και ευχαριστώ για την ενημέρωση-)))
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Χρυσούλα, ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ δεν ήξερα την ιστορία αλλά ψάχνοντας εικόνες για να βοηθηθώ στο μακιγιάρισμά τους και το ντύσιμο ξετρύπωσα και το σχετικό άρθρο. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. It's really a nice and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

    My homepage ... buy cheap social bookmark service

    ΑπάντησηΔιαγραφή