Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ



Τα χρυσάνθεμα είναι από τα πιο δημοφιλή λουλούδια.

Το όνομά τους εμπνεύσθηκε ο γνωστός βοτανολόγος Κάρολος Λιναίος (1707-1778) από τις λέξεις «χρυσός» και «άνθος».

Το φυτό κατάγεται από την Κίνα και στην Ευρώπη το έφεραν οι Ολλανδοί.
Στην Ελλάδα τα χρυσάνθεμα είναι γνωστά και με την ονομασία «Αγιοδημητριάτικα» γιατί ανθίζουν στο τέλος Οκτωβρίου (πλησιάζοντας η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, βοήθειά μας....). Εγώ πάντως έχω διαβάσει ότι εκείνη την εποχή η ηλιοφάνεια είναι κατάλληλη για την ανθοφορία τους. Τώρα αν έχει βάλει το χεράκι του και ο Άγιος....θα σας γελάσω.

Ανήκουν στην οικογένεια compositae και είναι φυτά πολυετή και με ζωηρή βλάστηση. Τα άνθη τους είναι σύνθετα και σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Ανάλογα με το σχήμα και τη μορφή τους τα άνθη χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: τα μονά (τύπου μαργαρίτας), τα άνθη τύπου ανεμώνας, τα σφαιρικά και τα μεγαλανθή. Τα φυτά που καλλιεργούνται για δρεπτό (για κόψιμο) άνθος διακρίνονται στα μονανθή (έχουν ένα άνθος σε κάθε μακρύ στέλεχος) και στα πολύανθα (έχουν περισσότερα άνθη σε κάθε στέλεχος). Αυτά, τα τελευταία, είναι τα χαρακτηριστικά χρυσάνθεμα του παλιού καιρού που τα καλλιεργούσαν στους κήπους τους οι γιαγιάδες μας. Τα υπόλοιπα είναι νεότερες ποικιλίες κυρίως εισαγόμενες. Τα χρυσάνθεμα έχουν πυκνό σκουροπράσινο φύλλωμα με χαρακτηριστικά λογχοειδή και πριονωτά φύλλα.

Επίσης τα χρυσάνθεμα συμβολίζουν την αισιοδοξία και τη χαρά. Μάλιστα στην Ιαπωνία κάθε χρόνο γιορτάζουν και μια «Γιορτή της Ευτυχίας» προς τιμήν τους.

Πάντως τα δικά μου χρυσάνθεμα κάνουν την ετήσια γιορτή τους στον κήπο μου και όχι στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου......







Σας τα προσφέρω με όλη την αγάπη μου.........

36 σχόλια:

  1. Μας αρέσει πολύ το χρυσάνθεμο και γι΄αυτό έχουμε αναρτήσει και το μύθο του στο μπλογκ μας!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δευτεράκια μου...σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη. Αν το ήξερα θα το είχα γράψει κι εγώ. Πήγα όμως στη σελίδα σας και τον διάβασα τον μύθο των χρυσανθέμων και ήταν όντως πολύ όμορφος. Φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσουν πολύ τα χρυσάνθεμα και ιδιαίτερα τα λευκά.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημιουργία, σ'ευχαριστώ πολύ. Κι εμένα μου αρέσουν τα λευκά και μάλιστα φέτος αγόρασα δύο γλάστρες με λευκά και σκέφτομαι να τις φυτέψω στο χώμα κι αυτές.....φιλιά και καλή εβδομάδα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αγαπημενα λουλουδια
    αυτα στην τελευταια φωτ ειναι που μου αρεσουν πολυ πολυ πολυ
    φιλια Ελενακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Ειρηνάκι μου,....αυτά είναι λίγο φαλακρά, αραιά θέλω να πω. Εμένα μου αρέσουν αυτά που είναι πήχτρα και δε φαίνεται ούτε φύλλο. Σ'ευχαριστώ πολύ..πολλά πολλά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμ! Τα δικά σου είναι υπέροχα να μας τα δείχνεις...
    Όχι σαν τα δικά μου τα...ψωραλέα!:(

    Καλημέρααααα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα λατρεύω, έχουν αρχίσει
    και μου χαλάνε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι' εγώ τα αγαπώ τα χρυσάνθεμα και ειδικά αυτά τα μικρά και φουντωτά που έχεις στον κήπο σου, δεν κατόρθωσα όμως ποτέ να "στεριώσω" φυτό!!!! Γκαντεμιά!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζαμπία μου, σ'ευχαριστώ πολύ. Τα καημένα τα δικά σου αισθάνονται ότι δεν τα θαυμάζεις και γι'αυτό μαραζώνουν χα χα χα. Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σοφία, αν τα έχεις σε γλάστρα βάλτα αμέσως στο χώμα (αν έχεις κήπο φυσικά) και θα ριζώσουν και θα πλλαπλασιαστούν και του χρόνου θα έχουν γίνει πολλά. Φιλιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελα βρε Φιλία μου....δεν είναι και τόσο δύσκολο φυτό. Απλά μετά την ανθοφορία τους και προς το τέλος του χειμώνα θέλουν κλάδεμα από τον πάτο και την άνοιξη θα ξαναπετάξουν. Μη μου στενοχωριέσαι....φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελενίτσα μου πολύ όμορφα τα χρυσάνθεμά σου. Εγώ τα έχω σε γλάστρες και φυτρώνουν και ανθίζουν κάθε χρόνο. Τα δικά μου όμως ακόμα δεν έχουν φουντώσει σαν τα δικά σου. Θα είναι λίγο αργοπορημένα. Στο χώμα δεν μπορώ να τα βάλω γιατί θα γίνουν μεζές για τα σκυλιά μου.
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι από τα αγαπημένα μου λουλούδια! Είναι όνειρο τα δικά σου! Καλή εβδομάδα να'χεις, Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΕΙΝΑΙ!!!Μ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΣΤΟΛΙΖΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΝΕΡΑΚΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΠΟΛΥ.ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ.ΝΑ ΤΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ Τ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ!!ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελενιτσα μου,πανεμορφα!!
    Τα δικα μου ερχονται τελευταια και καταιδρωμενα!Ανθιζουν τελος Νοεμβριου,αρχες ΔεκεμβρηΑυτη τη στιγμη τους εκανα ελεγχο και ουτε μπουμπουκια δεν εχουν βγαλει! Κατι τους κανεις εσυ!!!
    Παντως ειναι απο τα πιο ανθεκτικα φυτα.. αν σκεφτω τη περιποιηση που τους κανω!,αρκει οπως ειπες να τα κλαδευεις κοντα στη ριζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου Μαρία μου. Εμένα πάντως στο χώμα κάνουν μεγάλη προκοπή. Φέτος θα μπήξω ακόμα περισσότερα στα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις ζίνιες μου που είναι πλέον για ξερρίζωμα. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστώ πολύ Πέπη. Καλή εβδομάδα και σε σένα. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κι εγώ Νάσια, έχω προσέξει πως όταν κόβω ιδίως εκείνα με τα μακριά κοτσάνια και τα βάλω στα βάζα κρατάνε πολύ. Στο νερό τους ρίχνω ένα καπάκι χλωρίνη και παραμένουν φρέσκα για μέρες. Σ'ευχαριστώ και φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αφρούλααααα......τα δικά σου φαίνεται ότι είναι παλαιοημερολογίτικα χα χα χα. Δεν πειράζει, ας αργούν. Οταν θα μαραίνονται τα δικά μου, τότε θα φουντώνουν τα δικά σου. Καλό βράδυ. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχ, βρε Ελένη μου, τί όμορφα που είναι τα χρυσάνθεμα! Εγώ πάντως πιστεύω ότι όταν τα αγοράζουμε έτσι φουντωτά σαν μπάλες, είναι από τις ορμόνες που τους ρίχνουν. Όταν φυτευτούν στο έδαφος (και εάν πιάσουν) τον επόμενο χρόνο δεν γίνονται ποτέ έτσι, τουλάχιστον τα δικά μου. Και να σου πώ την αλήθεια, τα προτιμώ που γίνονται ψηλά !
    Και του χρόνου !
    Φιλάκια πολλά!

    ΥΓ. Εάν έχεις σπόρους από τις ζήνιες, φύλαξέ μου λίγο αν μπορείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ελένη υπέροχα τα χρυσάνθεμά σου, τρελλαίνομαι με τα χρώματά τους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ όμορφα!Τα ζηλεύω λίγο γιατί εμένα εκεί που μένω δεν 'πιάνουν'΄!Μου αρέοσυν πολύ τα χρώματά τους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μας ομορφηνες την όραση με τα χρυσάνθεμα σου Ελενη μου χρώματα πολύ ωραια και εμεις φέτος πήραμε αυτά τα μικρα που ειναι σαν μπαλες έχουν κιολας ανθισει αλλα δεν κρατανε πολύ... παντως ειναι πολύ ωραιο λουλούδι... ενα απο τα τελευταία του Φνινοπωρου.. να εισαι καλά που μας μόρφωσες με την ιστορία του... τι μαθαίνουμε καλέ εδώ μεσα!!!!!φιλώ σε συμπεθερα μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μαριάννα μου, κι εγώ από γλάστρες τα φύτεψα πριν 3-4 χρόνια στο χώμα κι έγιναν τριπλά. Ζίννιες έχω άπειρες, θα σου φυλάξω οπωσδήποτε. Τις έκοψα και τις φύλαξα σε μια παλιά μαξιλαροθήκη. Να μου το θυμίσεις ....φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κλαυδία μου, σ'ευχαριστώ πολύ. Πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακά. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευχαριστώ Πινελιά μου, να είσαι καλά. Δεν πειράζει, είμαι σίγουρη ότι θα έχετε άλλα εξ ίσου ωραία λουλουδάκια. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συμπεθέρα μου, όταν είναι στο χώμα φυτεμένα είναι πολύ εύρωστα, αντέχουν στην ξηρασία και τα λουλούδια τους κρατάνε για καιρό. Δεν ανοίγουν όλα τα μπουμπούκια ταυτοχρόνως βλέπεις. Σε φιλώ και σ'αγαπώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φτου τους. Πολύ όμορφες εικόνες.Άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σωσώ μου...τώρα όμως που γύρισα Αθήνα...δεν τα βλέπω δυστυχώς. Φιλιά πολλά, χαίρομαι που σου άρεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ελενάκι, τί όμορφα τα χρυσάνθεμά σου !!! Μα υπήρχε περίπτωση να καταπιαστείς εσύ με κάτι και να μην είναι ωραίο ;;; Αποκλείεται !!!
    Φιλιά Πολλά, χρυσοχέρα και Σουλεϊμανογλου-χτυπημένη !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ευχαριστώ πολύ Φωτεινούλα μου.....πώς με καταλαβαίνει αυτό το παιδί.....αχ...φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ελένη μου , υπέροχα τα έχεις!!!
    Να πω ότι μου αρέσουν και μένα τα άσπρα και τα φούξια.........
    Πολλά φιλιά και καλό ΣΒΚ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ευχααριστώ πολύ Εφη μου. Κι εσύ να περνάς καλά. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τέλεια τα χρυσάνθεμα σου φίλη μου.Θα ήθελα να ρωτησω αν ξέρει κάποιος να μου πεί αν μπορώ να φυτεψω χρυσάνθεμα από κοτσάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή