Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ....


Από μικρή είχε ένα μεγάλο όνειρο......
 Όταν θα ερχόταν η ώρα, θα ήθελε ν’ αφήσει το χωριό της και να παντρευτεί στην Αθήνα.΄Ετσι είχαν κάνει πολλές συμπατριώτισσές της...έτσι είχε κάνει και η αμέσως  μεγαλύτερη αδελφή της (η ακόμα μεγαλύτερη  είχε ήδη παντρευτεί στο χωριό....ήταν ένας απλός, άγιος άνθρωπος, χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες όσον αφορά την αποκατάστασή της).

Έβλεπε λοιπόν τις «Αθηναίες» να έρχονται στο χωριό,  σε γιορτές και καλοκαιρινές διακοπές, με τους κοστουμαρισμένους συζύγους και τα αφράτα αρχοντόπαιδά τους, ντυμένες με τα ταγιεράκια τους  και στολισμένες με τα κοσμήματά τους (μερικές φορούσαν ακόμα και καπέλο με...βέλο) να φιγουράρουν στην εκκλησία το πρωί και το βραδάκι στα καφενεία του χωριού να τρώνε γλυκά του κουταλιού αυτές.....και «υποβρύχιο» τα αρχοντόπαιδα (οι κοστουμαρισμένοι φυσικά το τοπικό τσίπουρο).

Υπήρξε εξαιρετικά όμορφη και πάντα επεσκίαζε τις δύο μεγαλύτερες αδελφές της με αποτέλεσμα να μην της επιτρέπουν να τις συνοδεύει στις εξόδους τους για να μη γίνονται οδυνηρές...συγκρίσεις  (το  «δεύτερο» εμπόρευμα έπρεπε να φεύγει πρώτο.....η μικρότερη είχε καιρό).
Όταν λοιπόν η κακομοιρούλα στολιζόταν για να ακολουθήσει τις μεγαλύτερες στη βόλτα, η μάνα της και η γιαγιά της (και σίγουρα και οι μεγαλύτερες υποψήφιες...) την απόπαιρναν και της έλεγαν «κάτω εσύ τα....τσατσάρια» (δηλ. εσύ μη χτενίζεσαι....δεν έχει έξοδο για σένα).

Προξενιά είχε πάρα πολλά, αλλά τί να το κάνεις ?????.....Οι περισσότεροι υποψήφιοι ήσαν ή τσοπάνηδες ή γεωργοί. Και δεν μπορούσε επ’ ουδενί να φανταστεί τον εαυτό της με χωριάτικα μισοφόρια (πιθανόν και κάνα...τσεμπέρι), να ετοιμάζει προσφάγια (κολατσιό) μέσα σε υφαντά ταγάρια, να μαζεύει ελιές...φακές... ρόβη και λαθούρια μαζί με το γεωργό ή  ν’ αρμέγει πρόβατα και να κάνει φορμαέλες και ...ψιμοτύρια μαζί με τον τσοπάνο.
Εκτός αυτού πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το γεγονός ότι εκτός από όμορφη ήταν κομψή και καλλιεργημένη.  Και παρ΄όλο που πολλές φορές ντυνόταν με τα ρούχα των μεγαλύτερων αδελφών της, περπατούσε και....φυσούσε. Είχε λοιπόν και κάποια προξενιά αξιόλογου επιπέδου,  αλλά επειδή οι υποψήφιοι είχαν την ηλικία του πατέρα της....ή είχαν κάποιο βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό....απορρίπτονταν.

Έτσι λοιπόν δεν έχανε ευκαιρία να κατεβαίνει στην Αθήνα, στην παντρεμένη αδελφή της, τάχα να τη βοηθήσει με τα μωρά και  με την τρελλή προσδοκία να βρει τον γαμπρό των ονείρων της.
Και φυσικά η ευκαιρία δεν άργησε να βρεθεί. Στην αρχή τη διπλάρωσαν κάποιοι γαμπροί Αθηναίοι μεν αλλά με επαγγέλματα όχι τόσο κολακευτικά. Σιγά να μην έπαιρνε...τραβαγιέρη (οδηγό στα τραμ της εποχής).....μεγαλομπακάλη (την ταινία ο «μπακαλόγατος» την ξέρετε όλοι....).....ή οδηγό τρίκυκλης μοτοσυκέτας («Εκτελούντε Μεταφορέ»). Αυτηνής τα όνειρά της ξεκινούσαν από δημόσιο υπάλληλο και άνω (πέρα από το prestige, έπρεπε και να εξασφαλιστεί δια βίου). 

Τον δημόσιο υπάλληλο που πάντα ονειρευόταν λοιπόν τον συνάντησε στην Αθήνα σε μια βάφτιση. Ο υποψήφιος ήταν φίλος της οικογένειας του μωρού. Την είδε κι έπεσε ξερός. Εκείνη φορούσε ένα κόκκινο φορεματάκι και η κατάμαυρη κοτσίδα της στόλιζε σαν στέμμα το κεφάλι της. Στα χέρια της κρατούσε μια λεπτή εσάρπα (Φινόπωρο γαρ ...) και στα πόδια της φορούσε ψηλοτάκουνα δίσολα πέδιλα με μπαρέτα.....Μια πανέμορφη μελαχροινή οπτασία. 

Της έστειλε αμέσως προξενιά κι έγινε η πρώτη επίσημη συνάντηση στο σπίτι της παντρεμένης αδελφής της. Ο γαμπρός της έπαιζε το ρόλο και του οικοδεσπότη αλλά και του κηδεμόνα της υποψήφιας νύφης.
Πριν γίνει η συνάντηση, η αδελφή της με τις φίλες της φρόντισαν να τη σουλουπώσουν ....κατά το δοκούν. Την πήγαν κομμωτήριο, της έκοψαν την παχιά μαύρη κοτσίδα της και της έκαναν...περμανάντ. Την στόλισαν και της έβαλαν κι ένα κατακόκκινο κραιγιόν.
 Ο υποψήφιος μπαίνοντας, τη βλέπει και νιώθει να του έρχεται το....εγκεφαλικό. Και είχε δίκιο ο χριστιανός.....γιατί «άλλη του δείξανε....και άλλη του μπήξανε». Βέβαια, όπως και να το κάνουμε η ομορφιά....είναι ομορφιά. Και είπε το «ναι».....με δύο όρους (για αρχή....μετά έβαλε κι άλλους). Ο πρώτος όρος έλεγε ότι το μαλλί θα επανερχόταν στην φυσική του κατάσταση και ο δεύτερος δεν ήταν μόνο προφορικός.....είχε και δράση. Σηκώθηκε, έβγαλε το πάνινο μαντηλάκι του από το μικρό του το τσεπάκι.....την πλησίασε.....της σκούπισε το κόκκινο κραιγιόν από τα σαστισμένα χειλάκια της...τη φίλησε...και δείχνοντας τα υπολείμματα της μπογιάς στο μαντηλάκι του.....της είπε «ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙΣ ΠΟΤΕ....». Κι εκείνη, με χαμηλωμένα τα μάτια της του είπε ...ΟΠΩΣ ΘΕΣ....(σιγά να μην έχανε τον Αθηναίο δημόσιο υπάλληλο για ένα παλιοκραιγιόν).


Και πράγματι, μπορεί για πρακτικούς λόγους να είχε πάντα κοντό το μαλλάκι της, όμως δεν το έβαψε ποτέ και όχι μόνον δεν ξανάβαψε τα χείλη της αλλά δεν χρησιμοποίησε κανένα απολύτως καλλυντικό πέρα από την κολώνια της.

 
Σαν σήμερα λοιπόν, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1949 στον (παλιό) Άγιο Ιωάννη της λεωφ.Βουλιαγμένης ένωσαν τις ζωές τους οι γονείς μου .....και σας αφιερώνω την ιστορία της γνωριμίας τους.




Να είστε καλά.....πολλά πολλά φιλιά.

66 σχόλια:

  1. Eλένη μου πολύ όμορφη η ιστορία των γονιών σου τοτε ηταν στα ''φόρτε'' τα προξενιά μα πόσες ιστορίες ειχα ακουσει απο την γιαγια μου και διαβαζοντας σε μου ηρθαν στο μυαλο...και εκεινη με προξενιο ειχε παντευτει αλλα και η μαμα μου με προξενιο παντρευτηκε και πριν την μεγαλυτερη αδερφη της..
    Στην θυμιση πάντα τα αγαπημενα μας πρόσωπα...ετσι είναι σε όλους μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Ντέμη μου, να είσαι καλά. Περασμένες εποχές, δύσκολες, με άλλα ήθη.....Να είσαι καλά, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρομαντικό και συγκινητικό... μπράβο της που για εκείνη την εποχή διεκδίκησε το όνειρό της... Όλγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Ελένη μου, πολύ γλυκειά και τρυφερή η ιστορία της συνάντησης των γονιών σου. Εσύ δε μας την έγραψες εξαιρετικά.
    καλή βδομάδα κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελένη μου πόσες τέτοιες ιστορίες εκείνη την εποχή! Και τι όμορφα που μας τα'πες! Εγώ για να γράψω την ιστορία των δικών μου θέλω βιβλίο...χαχα...διότι εκείνοι ''κλέφτηκαν''...άσε δράμα... Φιλιά πολλά κορίτσι και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ολγα....ήταν πολύ πεισματάρα η μάνα μου και είχε πάντα στόχους. Με απεριόριστη υπομονή, τρομερή όρεξη για ζωή και άφθονο χιούμορ. Σ' ευχαριστώ και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία μου ευχαριστώ πολύ. Από καιρό την είχα έτοιμη την ιστορία και περίμενα την ημέρα για να την ανεβάσω. Φιλιά πολλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε Βιλλιωτάκη μου....αφού το έχεις κι αυτό το ταλέντο. Γράψε μας την ιστορία του "κλεμίματος", με αφορμή μια ζωγραφιά σου ας πούμε. 'Εστω και σε συνέχειες.....χα χα χα Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι όμορφα Ελένη μου μας διηγήθηκες την ιστορία των γονιών σου!.... καθώς την διάβαζα στο τέλος συγκινήθηκα.....Κάπως έτσι παντρευόντουσαν τα κορίτσια τότε...
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελένη με συγκίνησες και πάλι με το υπέροχο κείμενό σου,απόλαυσα κάθε λέξη και σκέφθηκα ότι αν είχες συμπεριλάβει τις 5 λέξεις θα μπορούσες πρίν δημοσιεύσεις την ιστορία να έχεις λάβει μέρος με αυτή στο Παιχνίδι των λέξεων της Φλώρας..(texnistories.blogspot.gr) δεν είμαι η μόνη που χαίρεται να σε διαβάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ όμορφη ιστορία και συγκινητικές φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελενίτσα κατ' αρχήν να σου πω ότι "το 'χεις με το γράψιμο", είσαι απίστευτη....... ένα ποτάμι που κυλάει είναι η γραφή σου και 'γω δεν θέλω να τελειώσει. Η μητέρα σου, απ' οτι έχεις γράψει παλαιότερα, ήταν μια γυναίκα που ήξερε τι ήθελε, μια δυνατή προσωπικότητα που έχει αφήσει τα "ίχνη της" πάνω σας. Και πραγματικά "κούκλα"!!!! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ όμορφη, ρομαντική, αλλά και μια δυνατή προσωπικότητα η μητέρα σου! Μπράβο της που πήγε κόντρα στις απόψεις εκείνων των καιρών , που ναι μεν ήταν δύσκολοι, αλλά ήταν πιο αληθινοί και πιο ανθρώπινοι! Να'σαι καλά, να μάς πείς με τον μοναδικό τρόπο που εσύ ξέρεις, και άλλες ιστορίες! Φιλάκια και καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παντως στο γαμο της φορεσε λιιιγο
    κραγιον!Εκει ..πατησε ποδι!!
    Νασαι καλα να αναπολεις τις ομορφες στιγμες τους!
    Και.. που εισαι.. του χρονου να μου τη θυμησεις την επετειο γιατι ειναι και δικη μου , σημερα τη ..ξεχασα, με κατελαβε εξ απηνης ο συζυγος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πινελιά μου, σ' ευχαριστώ πολύ. Υπάρχουν και οι φωτό και τους θυμόμαστε πώς ήταν στα νιάτα τους. Να είσαι καλά....φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρυσούλα, σ' ευχαριστώ πολύ. Μπορεί να είναι συγκινητικό μετά από τόσα χρόνια, η μάνα μου όμως μας τα έλεγε και γέλαγε....κι ο πατέρας μου τσαντιζόταν που του έλεγε..."ότι είχε πέσει ξερός"...χα χα χα. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έτσι είναι βρε Ιωάννα...οι εποχές μας σήμερα απέχουν έτη φωτός από τις παλιότερες. Και μην ξεχνάμε και την παράμετρο "επαρχία"....όπως την εννούσαμε τότε. Σ' ευχαριστώ και φιλιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σ΄ευχαριστώ Αννέττα μου....αν κάτσω να γράψω τις ιστορίες της οικογενείας μου, δεν θα σας μείνει....άντερο από τα γέλια. Είναι η δική μου κωμική και σαρκαστική ματιά. Και τώρα που έχουν φύγει όλοι απ' αυτή τη μεγάλη οικογένεια.....μ' αρέσει να τους σκέπτομαι από την κωμική πλευρά της ζωής τους. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πέπη....η μάνα μου γλίτωσε παρά τρίχα την παντρειά στο χωριό της. Πραγματικά αγωνίστηκε για να το πετύχει γιατί ήταν περιζήτητη λόγω εμφάνισης και καλού ονόματος. 'Ηξερε όμως τί την περίμενε αν έμενε εκεί...και δεν της άρεσε καθόλου η ζωή του χωριού. Μετά βέβαια την έπιασαν οι νοσταλγίες της και όλο μυξόκλαιγε για τα ωραία νεανικά της χρόνια εκεί.....άσε....άβυσσος η ψυχή της εξ επαρχίας κόρης.....φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αφρούλα μου.....μου το είχες πει παλιότερα και το είχα ξεχάσει. Να τα χιλιάσετε μαζί με τον ....ούχο σου και να γιορτάσετε και τους χρυσούς γάμους εύχομαι....Αααααα.....το κραγιονάκι πρέπει να μπήκε και λόγω φωτογραφίας στο studio του φωτογράφου. Και σίγουρα αμέσως μετά επιστρατεύτηκε το γνωστό μαντηλάκι για το σκούπισμα.....χα χα χα...Ο πατέρας μου ήταν πολύ κέρβερος σε όλα του.....θεός σχωρέστον....Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ όμορφη η ιστορία των γονιών σου,με τη γλύκα μιας άλλης εποχής!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ελενάκι, να χαίρεσαι τη μανούλα και το μπαμπάκα και να τους βλέπεις πάντα μονιάσμένους και αγαπημένους ! Η μαμά πράγματι κούκλα ! Δεν ξέρω, αν το ΄χεις διαβάσει σε ένα σχόλιό μου στο δικό μου σπιτάκι, αλλά το ξαναλέω κι εδώ ότι σε αυτή τη φωτό που έχεις για προφίλ μοιάζεις με σταρ του ιταλικού σινεμά ! Είχες να μοιάσεις, παιδί μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΕΛΕΝΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑΑΑΑΑ!!!! ΑΠΟΛΑΥΣΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ...!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΝΥΠΟΜΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑΑ!!

    ΥΓ.
    ΕΜΕΝΑ ΠΑΛΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΟΝΤΩΣ ΣΤΑΡ ΑΛΛΑ ΓΑΛΛΙΔΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗ ΦΩΤΟ ΣΟΥ.ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΛΕΩ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΤΑΛΙΔΕΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΓΑΛΛΙΔΕΣ..ΠΡΟΤΕΙΜΩ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΔΕΣ ΕΓΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελένη μου ,Ελένη μου,respect,το πόσο με συγκίνησες δεν λέγεται,σε ευχαριστώ-ούμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτη την τόσο όμορφη ιστορία αγάπης των γονιών σου..
    Και μεταξύ μας ,ξύπνια η μαμά σου ευτυχώς δηλαδή..
    Σε φιλώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Marileni μου....όντως η νοσταλγία έχει γλυκιά γεύση. Σ' ευχαριστώ πολύ. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πραγματικά με συγκίνησες ,με ταξίδεψες !!!!! Εποχές ,δύσκολες αλλά τότε υπήρχε ήθος και αγνότητα σε όλο το μεγαλείο της!!!! Να είσαι καλά Ελένη μου !!!
    Φιλιά πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φωτεινούλα μου. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και θα ήθελα να σε διαφωτίσω σε κάτι.....Οι γονείς μου δεν ζουν πια. Ο πατέρας μου έφυγε πριν 31 χρόνια και η μαμά κοντεύει να κλείσει τα 10.....Δεν σε παρεξηγώ καθόλου αλλά θα ήθελα να διαβάσεις τις αναρτήσεις που έχω κάνει για τους γονείς μου. Τον Μάρτιο του 08 είχα κάνει την πρώτη ανάρτηση για τη μαμά και στις 31 Γενάρη φέτος, μια ανάρτηση για τον μπαμπά που φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του. Επίσης θα ήθελα να ρίξεις μια ματιά και στην επετειακή για τα 9 χρόνια της μαμάς που έκανα στις 12 Μαρτίου (φέτος).
    Πολύ μου άρεσε αυτό με την Ιταλίδα σταρ.....χα χα χα. Ευχαριστώ, να είσαι καλά. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νάσια, πολύ με κολακεύετε σήμερα....Γαλλίδα η μία, Ιταλίδα η άλλη. Προσέξτε καλά γιατί θα το πάρω επάνω μου...χα χα χα....Αν θες να πάρεις μια μικρή ιδέα για το δικό μου προξενιό, να διαβάσεις την ανάρτηση που έκανα στις 6 Μαρτίου φέτος που είχα επέτειο 36 χρόνων γάμου. Μόνο που το σκέφτομαι μου έρχεται να ...φουντάρω. χα χα χα χα ...πλάκα κάνω. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τάνια, σ' ευχαριστώ πολύ. 'Οντως μεγάλη "γάτα" η μαμά. Και μετά το δικό της προξενιό πήρε φόρα κι έγινε επαγγελματίας προξενήτρα....χα χα χα. Μέχρι εμένα μπουρδούκλωσε. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ευθυμία μου...χαίρομαι που σου άρεσε. Που σε συγκίνησα και σε ταξίδεψα. Σ' ευχαριστώ και φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Να είσαι καλά να μας χαρίζεις χαμόγελα και αναμνήσεις, σχεδόν καρμπόν, από τα προξενιά και του έρωτες μιας άλλης εποχής!

    Φιλιά Ελένη μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γεια σου Ζαμπία μου, σ' ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ταιριαστο ζευγαρι οι γονεις σου,παντος αυτο με το κραγιον το ειχε και ο μπαμπας μου αλλα με το μανον και τα δυνατα αρωματα μονο κολωνια.Βλεπεις αλλες εποχες τα ζευγαρια δεν ειχαν νομιζω τοση (κοντρα) και τα έβρισκαν πιο ευκολα μεταξυ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δημιουργία μου, γεια σου. Εμένα ο μπαμπάκας μου την είχε ζήσει τη ζωούλα του, είχε γνωρίσει πολλές και διάφορες. Και όταν στα 38 του χρόνια αποφάσισε να νοικοκυρευτεί, δεν ήθελε ούτε το κραιγιόν να έχει ακουμπήσει τα χείλη της....κατάλαβες ???? Έτσι ήταν οι αρσενικοί εκείνης της εποχής. Φιλιά πολλά και σ' ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΣΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ!!!!
    ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΤΕ!!!!
    ΑΓΝΑ ΚΑΙ ΑΘΩΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!
    ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ρένα μου, ωραία και καλά ήταν αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν πολύ καταπιεστικά για τις γυναίκες της εποχής εκείνης. Και το βρίσκω πολύ άδικο. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τί όμορφο το κείμενό σου Ελενίτσα! Και τί ωραίο αφιέρωμα στους γονείς σου στην επέτειο του γάμου τους ! Οι ιστορίες των γονιών μας έχουν όλες τους μια γοητεία που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις σημερινές ! Πολύ μου άρεσε αυτή σου η ανάρτηση ! Φιλάκια πολλά και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ευχαριστώ πολύ Μαριαννάκι....vintage ανάρτηση έκανα....θα "ξεθάψω" κι άλλες τέτοιες που έχω στο μυαλό μου. Φιλιά πολλά....καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ!!!
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΔΩΡΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΟΥ!!!!
    ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΙΛ ΜΟΥ
    pxristodoulou@ath.forthnet.gr
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ..... "την είχε ζήσει τη ζωούλα του, είχε γνωρίσει πολλές και διάφορες. Και όταν στα 38 του χρόνια αποφάσισε να νοικοκυρευτεί, δεν ήθελε ούτε το κραιγιόν να έχει ακουμπήσει τα χείλη της....κατάλαβες ????".......Τι το ήθελες αυτό τώρα κυρία Ελένη μας???? Κι ο δικός μου ο σύζυγος 38 ήταν όταν παντρευτήκαμε..με περνούσε και 12 χρονάκια κι ότι φορούσα έπρεπε να περάσει από λογοκρισία....Να προσέχεις τα λόγια σου Θεία Λένα γιατί ανοίγεις πληγές...χαχαα!!!! Εχώ κι εγώ ωραίες ιστορίες για τη μάνα μου αλλά δεν έχω ταλέντο στο γράψιμο.....Ωραία Ιταλο-γαλλίδα Ελένη σε φιλώ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τα περισσότερα ζευγάρια τότε Ελενα μου...με προξενιό παντρευότανε...και οι περισσότεροι γαμοι κρατούσαν ως τα βαθιά γεράματα τους...πως γινόταν αυτό όμως...απορώ...αλλα ειναι λογικό αν φανταστείς εκείνες τις εποχές!!!
    νομίζω θα χαιρονται εκεί πανω που τους εκανε αφιέρωμα στην επετειό τους..να εισαι καλά κορίτσι μου..φιλακαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σταυρουλίνι μου, να με συγχωρείς που σου θύμισα δικές σου παλιές ιστορίες....αλλά αυτή ήταν η αληθινή ιστορία των γονιών μου. Εμένα πάλι ο δικός μου.....και ξεβράκωτη να έβγαινα δίπλα του...χαμπάρι δεν θα έπαιρνε. Ευτυχώς έκανα πάντα ό,τι ήθελα. Ακόμα και τα μαλλιά μου που τα ήθελε κάπως μακριά, εγώ τα έκοβα πάντα κοντά.Πάνε αυτά, τελειώσανε τώρα πια.....σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. 'Ετσι είναι Ρούλα μου....με προξενιό και μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μα εδώ, δεν έφεραν σε επαφή δυο αγνώστους, ο πατέρας σου την είδε και την ερωτεύτηκε! Δε μου μοιάζει με προξενιό.
    Τι ωραία και συγκινητική ιστορία...
    Καλά έκανες και την "ανέβασες", τους τιμάς. Έχεις πολύ ωραία γραφή, δεν ήθελα να τελειώσει τόσο γρήγορα....
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Φιλία μου, προξενιό ήταν, αφού γνωρίστηκαν μέσω τρίτων. Ακόμα και στη βάφτιση ήταν "μιλημένα" τα πράγματα. Μετά, στο σπίτι της αδελφής της έγινε η επίσημη συνάντηση για να το "τελειώσουν" γιαυτό πήρε το θάρρος ο άλλος κι έβγαλε τα κραγιόνια. Την είχε πλέον καπαρώσει χα χα χα. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΟΥΛΑ ΣΟΥ.ΕΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΑΞΙΑ ΘΑ ΣΕ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΟΥΛΗ ΣΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΥΤΥΨΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ.ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ελένη μου δικό σου το κείμενο;;;; Ειναι υπεροχο !!!! Και παντρευτηκαν και στην τωρινη μου γειτονια :)
    Φιλιά πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Νάσια, ευχαριστώ πολύ.....και που επισκέφτηκες και παλιότερες σελίδες που τους αναφέρω (απ'ό,τι κατάλαβα....).Να είσαι καλά, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Decofairoula μου...ο γάμος έγινε εκεί γιατί ήταν η ενορία της αδελφής της που έμενε λίγο πιο κάτω στον Νέο Κόσμο. Στο σπίτι της τελείωσε το προξενιό (με τα επεισοδιακά ξεβαψίματα του κραιγιόν....χα χα χα) κι έτσι εκεί έγινε και ο γάμος. Και δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω με το αμάξι (γιατί είναι η διαδρομή μου προς το σπίτι μας) και να μην το σκεφτώ....φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ελενάκι μου, με συγχωρείς πολύ για το ατυχές σχόλιο. Δεν μου πήγε καν στο μυαλό ! Υπόσχομαι πως με την πρώτη ευκαιρία θα διαβάσω τις αναρτήσεις σου. Και πάλι με συγχωρείς.
    Καλημέρες πολλές πολλές !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Το ξανάπαμε.....συχωρεμένη να είσαι. Δεν έχουμε την απαίτηση να έχετε διαβάσει όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις μας κυρία μου. Είστε και εργαζόμενο κορίτσι.....χώρια τα καλλιτεχνικά και τα λογοτεχνικά σας. Εχετε κι ένα σπίτι...κι ένα φρέσκο σύζυγο. Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Etsi tyxaia mphka k egw s ayto edw to blog....blepw loipon "to proksenio"...arxizw na diabazw....k skeftomai "aaaa poly wraio biblio tha einai....k legetai to proksenio...dn to exw ksanakousei...poios einai o sygrafeas???......pantws SIGOURA tha to parw na to diabasw gt ekselisete poly wraia k exei endiaferon...." k meta eida pws ayta ta yperoxa logia p mono se biblio pisteya pws tha ta diabasw...htan mia pragmatikh istoria dyo anthropwn....poly syginitiko.....mpravo kopela mou....poly tairiasto zeygari...k esy eipes ayth thn istoria me ton kalytero tropo...na to psakseis k na mas grapseis k kati allo!!!filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Την πάτησες κουκλίτσα μου.....νόμισες ότι πρόκειται για μυθιστόρημα κι ετοιμαζόσουν και να το αγοράσεις...χα χα χα...Για να δούμε, αν αποφασίσω να γράψω κάτι θα τα παίρνει κανείς τα βιβλία μου ?????. Προς το παρόν αρκεστείτε σε ό,τι διαβάζετε εδώ μέσα. Το κάνω για το κέφι μου (όπως και τις καλλιτεχνίες μου...). Δεν είμαι έτοιμη ακόμα για να ....εκδοθώ. Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ελένη μου, άψογη η περιγραφή σου!!!!!!
    Πολύ παραστατική!!!!!!!!
    Η μανούλα σου και ο μπαμπάκας σου!!!!!!!Βρε τα πουλάκια μου!!!!!
    Μου άρεσε που της έκοψαν την κοτσίδα!!!!!!Έπαθε , ο χριστιανός! χα χα χα!!!!!!!!!
    Πολλά φιλάκια βρε!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Γεια σου Έφη μου, χαθήκαμε. Σ'ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ElenArt!
    Για δες! με αφορμη τη συνεχεια στο έπος, εκανα την πρωτη μου επισκεψη στο σπιτακι σου! Χαρηκα με την ιστορια των γονιων σου και ευχομαι να εισαι γερη και να τους θυμασαι παντα στις ομορφες στιγμες τους.ΤΕΛΙΚA δεν μπορω να αναλαβω το σιδερωμα, ειμαι πολύύύ μακρια στο γεωγραφικό χάρτη.Προσεχως θα κανω κι εγω ενα σπιτακι να σας κερναω εκει τον καφε! δεν γινεται, σχεδον σε ολα τα σπιτακια εχω περασει απροσκλητη! τι αναιδεια εκ μερους μου! ομως θα ανταποδωσω! φιλιά.Βarby-B....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Εγώ έχω χάσει και τους δυο γονείς μου(ευτυχώς σε μεγάλη ηλικία) αλλά ήταν ερωτας κεραυνοβόλος. Γνωρίστηκαν σε πάρτυ της εποχής του 1950 και η μητέρας μου μέχρι τα 80της εβλεπε τον πατέρα μου κούκλο. Θα πάω να ξαναδώ τις φωτογραφίες τους τώρα που μου τους θύμησες. Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Barby-b
    Σ'ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη. Θα χαρώ πολύ όταν νοικοκυρέψεις το μπλογκοσπιτάκι σου και κάνεις εγκαίνια να σε επισκεφτώ...να δω με τί καταπιάνεσαι. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Μάνια, ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη. Αχ αυτές οι παλιές φωτό οι ασπρόμαυρες....ή στο χρώμα της σέπιας. Τρελαίνομαι να τις βλέπω. Κρίμα που δεν έχω πολλές....φιλιά και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΤΡΥΦΕΡΗ ΚΑΙ ...ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΣΟΥ!!!!!ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ!!!!!ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΡΝΟ Σ/Κ!!!1ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ευχαριστώ Φωτολαμπίδα μου, να είσαι καλά. Επίσης να περάσεις όμορφα. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Μια από τις ας πούμε συνηθισμένες ιστορίες της εποχής εκείνης.Τρυφερή αλλά και με λίγο χιούμορ γραμμένη.
    Να είσαι καλά Ελένη που μας ταξίδεψες σε άλλες -ξεχασμένες -εποχές .
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ελα Σωσώκα μου, τί κάνεις, σε έχασα.....Έτσι γινόταν τότε και η μάνα μου είχε διηγηθεί άπειρες παρόμοιες ιστορίες από την εποχή της. Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ευχαριστώ πολύ που μου γνώρισες τους γονείς σου Έλενα! Απόλαυσα την αφήγηση πολύ! Δεν χαρίστηκες καθόλου, δεν ωραιοποίησες. Η μάνα σου καλλονή και ο πατέρας σου φαίνεται "μάγκας" εποχής! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή